До Одеси прибула італійська делегація: обговорили відновлення Спасо-Преображенського собору

Італійська делегація в Одесі: питання відновлення міста після обстрілів

В Одесі з офіційним візитом перебуває італійська урядова делегація під головуванням спеціального посланника з питань відбудови та зміцнення стійкості України Давіде Ла Чечіліа. Про це повідомили в Одеській міській раді.

Наразі у планах — підписання тристороннього Меморандуму про співпрацю щодо відбудови Одеси (Італія - Україна - ЮНЕСКО), а також окремо між Італією й Україною, де будуть позначені галузі співпраці.

Зазначимо, що вже цього тижня відбулося підписання Угоди між Італією та ЮНЕСКО, відповідно до якої Італія робить внесок 500 тис. євро на проведення першочергових відновлювальних робіт Спасо-Преображенського собору. Як зазначив пан Ла Чечіліа,  "це стало першим конкретним кроком  співпраці".

Координаторка ЮНЕСКО в Україні Кʼяра Децці Бардескі презентувала основні напрямки співпраці, серед яких термінова стабілізація пошкоджених пам'яток, створення Майстер-плану управління об'єктами культурної спадщини. А в перспективі - розробка рекомендацій та протоколів щодо захисту та розвитку Одеси відповідно до принципів сталого розвитку.

"Сьогодні відбулася дуже значна та відповідальна для Одеси зустріч, коли за круглим столом відбулося обговорення дорожньої мапи, за якою ми будемо рухатися далі" - зазначив мер Одеси Геннадій Труханов.

Обговорення процедури відновлення Спасо-Преображенського собору продовжилося під час робочої зустрічі в мерії.

Раніше “Коментарі” писали, що будівельники попередньо порахували скільки коштуватиме відбудова найстарішого храму Одеси – Спасо-Преображенського собору. За їх словами, вартість усіх робіт може сягнути 200 мільйонів гривень. Про це повідомила релігійно-інформаційна служба України. Там зазначається, що наразі усі зруйновані конструкції планують накрити гідробар'єром. Уже підготували 900 квадратних метрів стелі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися