В Україну повертаються військові кораблі затримані Росією у Керченській протоці в минулому році

У ВМС України заявили, що процес повернення наших кораблів розпочався сьогодні вранці

Три кораблі українських ВМС, захоплених Росією після інциденту у Керченській протоці в листопаді 2018-го, повертаються додому. Вранці в акваторії Чорного моря почали процес повернення українських катерів "Нікополь" і "Бердянськ", а також буксира "Яни Капу". Про це повідомляють у прес-центрі Командування ВМС ЗС України.

"Зараз українські буксири "Титан", "Гайдамаки" та пошуково-рятувальне судно "Сапфір" разом з катерами і буксиром почали рух у напрямку материкової України", - заявили в прес-центрі .

Інформація про те, що захоплені кораблі повернуть на підконтрольну Україні територію, з'явилася на початку жовтня. Як раніше повідомляв портал "Коментарі", відповідну заяву зробив міністр закордонних справ україни Вадим Пристайко.

"Ми з Росією знаходимося на фінальному етапі передачі цих кораблів", - заявив він.

Нагадаємо, що 25 листопада 2018 року катери "Нікополь" і "Бердянськ", а також буксир "Яни Капу" повинні були пройти Керченську протоку, щоб потрапити в порт Маріуполя, але прохід заблокував танкер NEYMA. Коли українські кораблі вже поверталися назад, по ним, за версією української сторони, відкрили вогонь російські силовики. У результаті всі три кораблі, а також їх екіпажі були затримані. У Росії українських моряків звинуватили у незаконному перетині кордону.

Моряки повернулися в Україну у вересні в результаті обміну.

Джерело: https://odessa.comments.ua


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися