На Одеському нафтопереробному заводі існує небезпека вибуху: що відомо

Вся справа в залишках нафтопродуктів, які скупчилися на території заводу

Техногенно-екологічна загроза для Одеської області — таким "епітетом" в облдержадміністрації нагородили місцевий нафтопереробний завод. Як передає "7 канал", на думку обласної комісії з питань ТЕБ та НС, стан заводу залишає бажати кращого; тим більше, що він простоює останні десять років.

За словами провідного експерта на ринку виробництва нафтопродуктів Геннадія Гуцу, на ОНПЗ накопичилося чимало залишків нафтопродуктів, які є вибухо- і пожежонебезпечними. Разом із частинами металу ці залишки сформували так зване "пірофорне залізо". Така маса, що здатна самостійно займатися за певних умов, міститься в більшості заводських резервуарів, обладнанні і трубопроводах.

Не обходиться на заводі і без водню: в шести ємностях різного об'єму зберігається 70-80 тонн цього вибухонебезпечного газу. Ще близько тисячі тонн чешуйованої сірки знаходиться на одному зі складів Одеського НПЗ. Ця речовина також може самозайматися, якщо підходять умови навколишнього середовища.

Каже Геннадій Гуцу, що ще дуже небезпечними є резервуари, де збирався після переробки скраплений газ.

Найбільше експерт побоюється ситуації, якщо на заводі почнеться загоряння. Це, на його думку, може призвести до катастрофічних наслідків. До того ж завод розташований на горі, в якій повно штолень і катакомб, всередині яких зберігається досить багато залишків нафтопродуктів.

Якщо трапиться пожежа, то жителям Одеської області доведеться дуже несолодко.

Повідомляється, що попередньо обласна комісія визнала ситуацію навколо ОНПЗ надзвичайною (техногенного характеру). Тепер ОДА готуватиме звернення до Кабміну, щоб там вирішили долю заводу.

Нагадаємо, раніше "Коментарі Одеса" повідомляли, чому призупиняє свою роботу Одеський припортовий завод. У чому проблема, дізнайтеся в нашому матеріалі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися