Перший випадок ботулізму на Одещині у 2024 році: чоловік госпіталізований

Наразі чоловік проходить лікування в Одеській міській клінічній інфекційній лікарні

26 лютого в Одеській області зареєстровано перший у цьому році випадок захворювання на ботулізм. Потерпілий - чоловік 1948 року народження з Болградського району, який споживав тушонку з качки, приготовлену вдома у вересні минулого року.

Після вживання продукту у чоловіка швидко з'явилися симптоми отруєння, включно з блювотою, діареєю, а пізніше — ускладненнями зі здоров'ям, такими як двоїння в очах та труднощі з ковтанням. На четвертий день після споживання тушонки його стан погіршився. Лікарі госпіталізували чоловіка спочатку в Болградську центральну районну лікарню, а згодом - в Одеську міську клінічну інфекційну лікарню.

 В Одеській області минулого року було зареєстровано три випадки ботулізму, спричинені продуктами домашнього приготування.

У всій Україні за 2023 рік зафіксовано 74 спалахи ботулізму, які зачепили 85 осіб, включаючи чотирьох дітей, з п'ятьма летальними випадками. Більшість захворіли через консервовані продукти, інші - через домашньо приготовлену в'ялену або копчену рибу.

Зазначимо, що ботулізм - екстремально небезпечна інфекція, що може виникати внаслідок споживання заражених продуктів, та вимагає негайного медичного втручання.

Профілактика ботулізму

1. Не купуйте у місцях стихійної торгівлі домашні консерви, солоні та копчені м'ясні продукти, сушену, в'ялену та солону рибу.

2. При самостійному консервуванні на всіх етапах дотримуйтесь правил особистої гігієни, ретельно промивайте продукти та використовуйте щітку, якщо їхня поверхня забруднена землею. Для консервування можна використовувати лише свіжі фрукти та овочі.

3. Паличку ботулізму та її спори можна знищити лише під час автоклавування. Кип'ятіння не вбиває паличку ботулізму! Закатування консервів у герметичні банки в домашніх умовах можна проводити тільки при використанні автоклава, інакше всі, хто будуть їсти ці консерви, наражаються на смертельну небезпеку. Без автоклавування можна маринувати або солити гриби та овочі, які зберігатимуться у відкритому посуді із забезпеченням доступу повітря.

4. Якщо у закатаних банок "здулися" кришки, то такі заготовки їсти не можна – їх слід знищити. Категорично заборонено кип'ятити вміст "бомбажної" банки та вживати в їжу.

5. Продукти, що швидко псуються, зберігайте тільки в холодильнику, обов'язково дотримуйтесь термінів їх зберігання, не беріть їх у дорогу.

6. Діти особливо чутливі до ботулінічного токсину, тому не можна давати консервовані в домашніх умовах продукти.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися