Мовних скандалів стало більше: Одещина знову в антиТОПі

Одещина відзначається високою кількістю мовних порушень за результатами 2023 року

Уповноважений із захисту державної мови в Україні зафіксував рекордні понад 3,6 тисячі звернень стосовно порушень Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" протягом 2023 року. Одеська область потрапила в антирейтинг разом із Києвом, Харківщиною та Дніпропетровщиною. Про це повідомляє Опендатабот.

За минулий рік кількість звернень перевищила показники попереднього періоду, навіть ураховуючи початок повномасштабного вторгнення. За словами Уповноваженого, найбільше порушень виявлено у Києві (1345), а Одеська область зайняла третє місце з 486 зверненнями.

Каральна практика також демонструє зростання - у 2023 році складено 131 протокол, що в 1,2 раза більше, ніж у 2021. Порушників найчастіше попереджують, і лише у випадку повторення порушень застосовують штраф. За рік кількість осіб, які отримали штраф, збільшилася з 9 у 2022 році до 21 у 2023 році. Нагадаємо, що наразі сума штрафу складає від 3400 грн до 11 900 грн.

Нагадаємо, Депутати Одеської області знову опинилися під увагою Уповноваженого із захисту державної мови через застосування недержавної мови в роботі органів місцевого самоврядування. Протягом 2023 року Уповноважений вже виявив та задокументував 6 випадків порушень. Серед порушників – голова Білгород-Дністровської районної ради, депутати різних рівнів, міський голова Болграда. Вони порушували мовний закон, використовуючи недержавну мову під час роботи рад та комісій.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися