Одеса співпрацює з ЮНЕСКО та італійцями для відновлення історичних пам’яток

Будівлю собору було пошкоджено внаслідок ракетного обстрілу 23 липня 2023 року

Геннадій Труханов, мер Одеси, очолив нараду з питань відновлення Спасо-Преображенського кафедрального собору, яка пройшла нещодавно. Під час наради обговорювалися всі аспекти співпраці з ЮНЕСКО та урядом Італії щодо реставрації історичного об'єкта та інших пошкоджених пам'яток. Про це повідомляє Одеська міська рада. 

Згідно з інформацією, у жовтні 2023 року Італія обіцяла допомогти Одесі у відновленні собору, а вже у грудні визначила необхідну суму коштів. Після проведення документальних процедур та укладення угоди між Урядом Італії, ЮНЕСКО та Україною, кошти було передано на відновлення.

Координаторка ЮНЕСКО в Україні, К'яра Децці Бардескі, повідомила, що міжнародна організація надала 500 000 євро від італійського уряду на цю мету. Очікується, що найближчим часом до Одеси прибуде експертна група та представниця офісу ЮНЕСКО в Україні.

У нас не було часу чекати, адже ми могли втратити ще й те, що залишилося від собору після влучання ракети. Тому за кошти благодійників та парафіян Одеської єпархії був відновлений дах, а також розпочалися роботи щодо відновлення найбільш пошкодженої частини будівлі. Сьогодні на нараді ми обговорили всі моменти, які потребують коригування в нашому робочому плані взаємодії з ЮНЕСКО та італійцями щодо собору, а також реставрацію інших пам’яток, які були пошкоджені внаслідок російської збройної агресії, – прокоментував Геннадій Труханов результати наради.  

Висловлено також намір Італії розглядати можливості довгострокової співпраці з Україною щодо відновлення Одеси та збереження культурної спадщини країни. Амбасадор Одеси в Італії, Аттіліо Малліані, підтвердив готовність Італії надавати підтримку та допомогу у цьому процесі.

Нагадаємо, заступник голови ОДА Сергій Кропива долучився до відеоконференції з представниками італійського уряду та бізнесу щодо реконструкції та відбудови історичних пам’ятників Одеси, зокрема Спасо-Преображенського Кафедрального Собору.  Як зазначили у відомстві, за оцінкою ЮНЕСКО, протягом останніх місяців, зазнали пошкоджень понад 100 культурних об’єктів. Серед найбільш ушкоджених будівель – Спасо-Преображенський собор, Будинок вчених і Літературний музей. 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися