Подвійний перепродаж квартир: експерт пояснив, чи можна захиститись від афери

На думку експерта з питань нерухомості Артура Пилипчука, у зв’язку з відсутністю в Україні єдиного реєстру для ринку первинної нерухомості, забудовник отримує можливість укладати договір на один і той самий об’єкт необмежену кількість разів

Нещодавній скандал з подвійним перепродажем квартир у Одесі в житлових комплексах литовської компанії "Graf development" завдав інвесторам збитків на понад 1 мільйон доларів.  Зараз цим питанням займаються правоохоронні органи, але, зрозуміло, що практика повернення вкладених коштів чи придбаного житла в Україні в таких ситуаціях фактично відсутня, тому питання того, як інвестору захиститись від аферистів залишається актуальним.  

Експерт з питань нерухомості Артур Пилипчук вважає, що у зв’язку з відсутністю в Україні єдиного реєстру для ринку первинної нерухомості, забудовник отримує можливість укладати договір на один і той самий об’єкт необмежену кількість разів.

"Угода про інвестування – це простими словами обіцянки з боку забудовника, але фактично дії матеріального характеру зі сторони інвестора. Тобто суть договору у тому, що інвестор замовляє побудувати житло, а забудовник обіцяє це зробити – за певний термін, характеристики, кошти. Але одразу після підписання договору він набирає чинності, і інвестор зобов’язаний внести кошти. В залежності від договору або 100% або половину, наприклад. Інвестор вже дав кошти, а забудовник тільки обіцяє. Але такий самий договір він може укладати й з іншим інвестором, і це звичайно не є етично, це є злочином, але, на жаль, інвестор ніяк не може перевірити, чи була вже така угода на цей самий об’єкт чи ні. Бо державного або якогось іншого реєстру немає", - розповів Пилипчук.

Він вважає, що в ситуації з "Graf development" литовського забудовника Гердаса Дубріцкаса в інвесторів майже немає шансу повернути вкладені кошти.

"Позиватися можна, і суд може винести рішення на користь інвестора, але чи отримає задоволення інвестор від того рішення і чи виконає його забудовник? Бо якщо забудовник продав будинок двічі – звідки він візьме ще житло? Тоді забудовник буде признаним банкрутом, але інвестори залишаться без грошей і без квартир", - зазначив він.

Нагадаємо, одесити стали жертвами подвійного перепродажу квартир в житлових комплексах литовського забудовника Гердаса Дубріцкаса. Щобільше, будівництво двох житлових комплексів литовця зараз заборонено в судовому порядку та на час проведення розслідування правоохоронними органами, а доля інвесторів, які придбали там квартиру залишається невідомою.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися