Виплати для переселенців: які зміни та хто може їх втратити

Змінено порядок призначення виплат на проживання

Починаючи з 1 серпня 2023 року, існують нові умови призначення та продовження виплат допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, які змушені були залишити території, де тривають бойові дії або які тимчасово окуповані Російською Федерацією. Згідно з новими правилами, виплата допомоги продовжується автоматично на один шестимісячний період для тих, хто вже має право на її отримання. Однак існують обмеження, які можуть призвести до припинення виплати.

Про це повідомляє Одеська міська рада.

Виплата допомоги не продовжується особам, які:

  • Перебували за кордоном протягом більше ніж 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин. Обґрунтованими причинами вважаються, наприклад, службове відрядження, оздоровлення дітей, стажування, навчання, лікування, реабілітація, хвороба особи, смерть членів сім’ї та родичів, догляд за хворою дитиною віком до 18 років, відвідування закладів охорони здоров’я, судових та правоохоронних органів.

  • Відбування покарання в місцях позбавлення волі.

  • Судимість за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого певними статтями Кримінального кодексу України.

  • Повернення до покинутого місця проживання на територіях, які залишаються під впливом бойових дій або тимчасової окупації.

Тим, хто має право на допомогу та подавав заяву до 1 серпня 2023 року, але її не було призначено, вона буде автоматично надаватися з місяця звернення з подальшими продовженнями.

Якщо ви є особою ВПО, вам необхідно підтвердити своє фактичне перебування в задекларованих місцях з метою запобігання припинення виплати та допомоги на проживання, – йдеться в повідомленні. 

Нагадаємо, Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини провів захід “Право на гідність”,  присвячений обговоренню теми нормативного врегулювання питань функціонування місць компактного проживання для внутрішньо переміщених осіб. До заходу дистанційно долучилася заступниця міського голови  Світлана Бедрега та директорка Департаменту праці та соціальної політики Олена Китайська.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися