"Заробіток на моряках": на Одещині викрили корупційну схему видачі документів

В Ізмаїлі викрито чоловіка, який "допомагав" морякам отримувати документи через хабарі

На Одещині поліція затримала 41-річного жителя Ізмаїла, який вимагав хабар у розмірі 3400 доларів США, обіцяючи вплинути на державну кваліфікаційну комісію, щоб та прискорила видачу професійних документів для моряків. Зловмисника затримали на місці злочину під час отримання неправомірної вигоди. Тепер йому загрожує до восьми років ув'язнення з конфіскацією майна. Про це повідомляє ГУНП в Одеській області.

Розслідуванням займалися слідчі з Головного управління Національної поліції в Одеській області спільно з СБУ. Вони з'ясували, що підозрюваний не мав жодного відношення до місцевої компанії, уповноваженої займатися документами для моряків. Попри це, він використовував офіс фірми для своєї незаконної діяльності.

Клієнт, який шукав допомогу в оновленні дипломів для свого знайомого моряка, звернувся до підозрюваного. Той, прикидаючись співробітником, запевнив клієнта, що зможе вирішити питання з документами через свої зв'язки в Адміністрації судноплавства. Підозрюваний вимагав копії документів і 3400 доларів за вплив на комісію, яка відповідає за видачу дипломів штурмана та радіооператора.

Поліція задокументувала два етапи отримання хабаря: аванс у розмірі 2300 доларів і остаточний платіж після отримання документів. Під час отримання другого траншу зловмисника затримали на місці. Правоохоронці вилучили гроші, здобуті злочинним шляхом, а також інші потенційно незаконні кошти та документи.

На підставі зібраних доказів, підозрюваному оголошено про підозру за ч. 3 ст. 369-2 КК України – "одержання неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, поєднане з вимаганням такої вигоди". Цей злочин передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з конфіскацією майна.

Підозрюваний був затриманий нами в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави, яким він скористався, – зазначив старший слідчий відділу розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності слідчого управління ГУНП в Одеській області, капітан поліції Антон Алексєєнко.


Нагадаємо, у 2024 році Адміністрація судноплавства видала українським морякам понад 50 тисяч кваліфікаційних документів. Загальна кількість виданих документів від початку реформи дипломування, яка стартувала на початку 2023 року, перевищила 80 тисяч.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися