На Одещині затримали “наречених-шпигунів”, які працювали на ФСБ РФ

СБУ розкрила спробу шпигунства в Одеській області

Служба безпеки України затримала двох агентів російської ФСБ, які діяли під прикриттям наречених, щоб зібрати розвідувальну інформацію про морську охорону Одеси. Молодий 23-річний чоловік та його 18-річна подруга займалися шпигунством у рамках агентурної мережі, яка охоплювала Одеську та Дніпропетровську області. Про це повідомляє Управління СБУ в Одеській області. 

За завданням ФСБ, "наречені" гуляли по території, де розташовані прикордонні підрозділи морської охорони, які захищають порти міста. Під час цих прогулянок вони фотографували стратегічні об’єкти, маскуючи свої дії під романтичні знімки.

Зібрану інформацію одесит передавав своєму куратору в російській спецслужбі. СБУ вже встановила особу цього куратора, який працює в управлінні ФСБ по Східному військовому округу РФ.

Зібрані розвіддані мала стати основою для нових атак РФ на українські військові бази, розташовані в Одеському порту. Однак СБУ вдалося зірвати ці плани, затримавши агентів "на гарячому", коли вони здійснювали чергову розвідку біля потенційної цілі.

Слідчі встановили, що одесит не лише займався шпигунством, а й мав інші завдання. Серед них — розклеювання 100 антиукраїнських листівок проти мобілізації та підпал місцевої електропідстанції.

Підозрюваний потрапив у поле зору окупантів у травні цього року через анонімні Телеграм-чати, де обговорювалися питання ухилення від мобілізації. Після вербування ФСБ він залучив до своєї діяльності і свою подругу.

Під час обшуків у помешканні затриманих були вилучені мобільні телефони з доказами їхніх злочинів, банківська картка, через яку отримували гроші від ФСБ, а також антиукраїнські листівки.

Яке покарання чекає на шпигунів

СБУ повідомила затриманому про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану, за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України. Його спільниці інкриміновано несанкціоноване поширення інформації про переміщення та розташування Збройних сил України з можливістю їх ідентифікації на місцевості за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України. Наразі агент перебуває під вартою, а щодо його спільниці вирішується питання про обрання запобіжного заходу. Згідно з законом, їм загрожує від 8 років до довічного ув’язнення.

Нагадаємо, Служба безпеки України (СБУ) знешкодила ворожу агентурну групу, яка діяла в Одесі. У складі цієї групи були двоє військових та їхня спільниця, які працювали на російську ФСБ.

Читайте також