Продаж земельних ділянок на Одещині: суд обрав корупціонеру запобіжний захід

Три земельні ділянки було продано у 18 разів дешевше за ринкову вартість

Злочинну схему махінацій з арештованим майном на майже пів мільярда гривень, викрили НАБУ та САП у 2022 році. Очільнику організованого злочинного угруповання (ОЗГ) суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, але питання про запобіжний захід вирішать після його затримання, оскільки він перебуває у міжнародному розшуку.


Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України.

План з корупційною схемою

Організатор ОЗГ пропонував голові Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) запровадити корупційну схему з реалізації арештованого майна у 2017-2018 роках. Із-поміж іншого, він забезпечив ухвалення необхідної нормативної бази, що дозволила створити видимість законності маніпуляцій з арештованим майном в інтересах ОЗГ.

Один з маніпулятивних інструментів був пов'язаний із конкурсом на відбір торговельного майданчика. Перемогу в цьому конкурсі міг здобути лише один учасник — ДП "СЕТАМ", генеральний директор якого також був залучений до складу ОЗГ. З метою реалізації речових доказів по занижених цінах, ДП "СЕТАМ" проводив електронні торги, створюючи умови для перемоги заздалегідь визначених юридичних осіб.


Реалізація корупційної схеми


Чотири учасники ОЗГ разом із ще сімома встановленими учасниками схеми, вдало реалізували корупційну схему щонайменше чотири рази у 2019 році. Ця схема полягала у продажу арештованого майна за значно заниженою вартістю. А саме:


  • продаж трьох земельних ділянок на Одещині, придбаних свого часу для будівництва торговельних центрів мережі "Ашан", – реалізовано у 18 разів — дешевше за ринкову вартість;

  • продаж 2,6 тис. тонн піску річкового середньої та дрібної крупності на Київщині – заниження вартості більш ніж у 6 разів порівняно з ринковою;

  • продаж понад 4,5 тис. тонн карбаміду – майже в 5 разів дешевше за ринкові ціни;

  • продаж зерна, крупи та олійних культур – учетверо дешевше за ринкову вартість.


Нагадаємо, що в Одесі визнали недійсним договір про закупівлю підрядних робіт за кошти місцевого бюджету на суму понад 33 млн грн, який був укладений з порушенням процедури закупівлі. Так, у лютому 2022 року між Управлінням капітального будівництва Одеської міської ради та підприємством уклали договір на капітальний ремонт однієї з будівель Міської клінічної інфекційної лікарні.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися