Любителька” руського миру” на Одещині: СБУ викрила цілу мережу інтернет-агентів

Всім підозрюваним загрожує позбавлення волі

СБУ нейтралізувала проросійську мережу інтернет-агентів на території країни. Шість затриманих осіб використовували месенджери та соцмережі, щоб поширювати дезінформацію та кремлівські наративи про війну в Україні.


Про це повідомляє Служба безпеки України.


Зловмисники брали більшу частину контенту з інтернет-ресурсів країни-агресора. Так мешканка Одещини адмініструвала прокремлівські Телеграм-канали, розміщуючи на них публікації із закликами до обстрілів українських міст та фейки про кількість загиблих українських військових. За цим фактом була затримана та перебуває під слідством.


Викриття в інших областях 


В Миколаївській області дружина настоятеля храму УПЦ (МП) підозрюється у схваленні воєнних злочинів окупантів та поширенні антиукраїнських матеріалів російських ЗМІ. Справа продовжується


У Київській області було викрито мешканця Києва, який у російській соцмережі "Вконтакте" закликав до масових убивств українців та агітував щодо застосування міжконтинентальних балістичних ракет. Також зловмисник дискредитував захисників Азовсталі.


Жителька Харкова закликала до співпраці з бойовиками та окупаційною адміністрацією у захоплених районах на сході України. Кіберфахівці СБУ задокументували її злочинну діяльність в соцмережі "Одноклассники".


В Черкаській області було виявлено двох мешканців регіону, які пропагандували учасників окупаційних угруповань РФ та “героїзували” їх злочини.


За цими фактами тривають слідчі дії у межах проваджень за сімома статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 111-1 (колабораційна діяльність);

  • ч. 2 ст. 442 (геноцид);

  • ч. 1 ст. 258-2 (публічні заклики до вчинення терористичного акту);

  • чч. 2, 3 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади);

  • чч. 1, 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);

  • ст. 436 (пропаганда війни);

  • чч. 1, 2, 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників). 

    Нагадаємо, що прокурори подали до суду обвинувальний акт щодо колишнього співробітника одного з районних відділів міліції в Одесі  за двома статтями. Ексміліціонер був завербований представником ГРУ РФ для проведення розвідувально-підривної діяльності в регіоні.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися