Одеські псевдожурналісти знімали матеріали для росЗМІ: подробиці затримання

Одесити створювали фейкові відео про мобілізацію в Україні

Служба безпеки України (СБУ) оголосила про підозру двом жителям Одеси, які займалися створенням фейкових новин на замовлення російських телеканалів. Один з підозрюваних, колишній оператор Одеського державного телебачення, змінив свою роботу і почав співпрацювати з російським каналом “рен-тв” після російського вторгнення.


Про це повідомляє СБУ.

За даними слідства, на замовлення пропагандистів, зловмисник погодився зняти провокативне відео, стосовно перебігу мобілізації в Україні. За плату у розмірі 8 тисяч гривень, він найняв свого знайомого для ролі "військкома" місцевого центру комплектування. Разом вони створили відео, де "військком" розповідав про примусовий призов чоловіків, щоб самому уникнути мобілізації.

Цей фейковий матеріал потрапив у ефір російського каналу “рен-тв”, а також був поширений понад 20 пропагандистськими інформаційними ресурсами, включаючи федеральні телеканали. Проведені СБУ експертизи відео підтвердили злочинну діяльність підозрюваних. Також ведеться перевірка на причетність оператора до створення численних замовних матеріалів, пов'язаних з Києво-Печерською лаврою.

Після звільнення з державного телебачення, ця особа працювала в одеському осередку "Незалежного бюро журналістських розслідувань". Після російського вторгнення в Україну, він активно підтримував окупантів та виправдовував їхні воєнні злочини у соціальних мережах, що привернуло увагу кремлівських пропагандистів та призвело до контакту з ними. 

В ході обшуків оперативниками СБУ було вилучено:


  • мобільні телефони, комп’ютери, обладнання для проведення професійної відеозйомки та електронні носії інформації із доказами протиправної діяльності;

  • чорнові записи;

  • акторський реквізит: військову форму та засоби гримування.


Обом зловмисникам повідомлено про підозру за ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України. Їм загрожує покарання до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна, — йдеться в повідомленні.


Нагадаємо, що Служба безпеки України (СБУ) повідомила про надання підозри агентові ФСБ РФ. Він займався збором розвідданих на території Одеської області. 

Джерело: https://t.me/SSU_Odesa/5896


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися