Шахраювали на допомозі ЗСУ: в Одесі судитимуть вісім учасників злочинної організації

Злочинне угруповання незаконно заволоділо 3 мільйонами гривень підприємців

В Одесі судитимуть вісім учасників злочинної організації. Їх обвинувачують в шахрайстві на збиранні коштів для ЗСУ під час воєнного стану за  ч. 1, ч. 2 ст. 255 та ч. 4 ст. 190 КК України.
Про це повідомляє пресслужба Одеської обласної прокуратури.
Зловмисники використовуючи ситуацію воєнного стану, під виглядом надання допомоги армії, підробляли листи від імені керівників обласних, районних та міських військових адміністрацій. Це робилося з метою збору коштів від підприємців, які вони назвали благодійною допомогою для ЗСУ.
Представники злочинної організації, видаючи себе за заступників та помічників керівників військових адміністрацій, зверталися до підприємців та прохали їх перерахувати кошти на банківські картки шахраїв. Бізнесмени, бажаючи підтримати українських захисників, відповідали на ці дзвінки та надсилали гроші. Суми переказуваних коштів коливалися від 20 до 100 тисяч гривень, залежно від оборотів підприємства. Крім того, злочинці заздалегідь оформляли банківські картки на інших осіб, яким вони платили від 500 до 1000 гривень за кожну картку.
picture
За рік функціонування цієї шахрайської схеми, під час війни, вони втягнули щонайменше 65 суб'єктів господарювання з Одеської області, Вінницької області, Волинської області, Житомирської області, Київської області, Тернопільської області, Черкаської області, Дніпропетровської області та Рівненської області, завдавши їм збитки на суму понад 3 мільйони гривень. Під час обшуків у місцях проживання затриманих було вилучено підроблені листи від імені керівництва обласних військових адміністрацій, SIM-картки, банківські картки, мобільні телефони та комп'ютерну техніку.
picture
Організатору цієї злочинної схеми, який перебуває на тимчасово окупованій Луганській області, було повідомлено про підозру відсутністю присутності, і його оголошено у розшук. Правоохоронними органами також триває розслідування інших епізодів протиправної діяльності спільників цієї злочинної організації.

Також, "Коментарі" писали, що правоохоронці викрили масштабне злочинне угруповання кібершахраїв. Вони використовували “фішингові” атаки для привласнення коштів громадян.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися