Забруднення довкілля на Одещині: посадовець завдав збитків екології на понад 700 млн гривень

В результаті його дій понад 20 га земель на Одещині забруднені

64-річний директор комунального підприємства з Одеської області, своїми діями забруднював довкілля та завдав державі збитків у розмірі понад 700 тисяч гривень. За це йому загрожує до п'яти років ув'язнення.

Про це повідомляє ГУНП в Одеській області.

Слідством встановлено, що протягом 2019-2021 років директор мав зобов'язання виконувати спеціальні правила щодо поводження з відходами та охорони навколишнього середовища. Однак, він усвідомлено ігнорував ці правила, не вживаючи жодних заходів щодо ремонту пошкодженого каналізаційного колектора. Навпаки, він допускав експлуатацію пошкодженого обладнання та зливав каналізаційні стоки на територію державного підприємства “Ліси України”.

Такі дії обвинуваченого призвели до забруднення земельних ділянок, зменшення родючості ґрунту, заболочення понад 20 гектарів землі каналізаційними відходами та висихання понад 200 дерев, які не мають можливості самостійно відновитися. Сума завданих збитків державі перевищує 700 тисяч гривень.
picture

Після зібрання достатньої кількості доказів, правоохоронці повідомили директору про підозру у службовій недбалості, що означає неналежне виконання службових обов'язків та спричинення серйозних наслідків для держави, згідно зі ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України. Також йому пред'явлено звинувачення у забрудненні та пошкодженні земель за допомогою небезпечних речовин та відходів за ч. 2 ст. 239 ККУ.

Максимальне покарання, яке загрожує правопорушнику відповідно до санкцій вищезгаданих статей – до п’яти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом до семисот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 12750 гривень) або без такого, — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що Адміністрація морських портів України отримала від Європейської агенції з безпеки мореплавства спеціалізоване обладнання для ліквідації забруднень в акваторіях морських портів України.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися