Шахрайство в мережі: затримано жителя Чорноморська, який створював сайти-двійники для обману

Загалом мешканець Одеської області ошукав чотирьох осіб на суму 12 тисяч гривень

Молодий житель Чорноморська отримав підозру в шахрайстві за використання фішингових вебсайтів. За такі дії, раніше судимому 20-річному чоловіку загрожує до восьми років позбавлення волі.

Про це повідомляє ГУНП в Одеській області.

Зловмисник створював фейкові вебсайти та акаунти в соцмережах для отримання конфіденційної інформації від громадян. Особливою жертвою його атак стали учасники державної фінансової програми "єПідтримка", яким пропонували внести дані своїх банківських карток на фейковому сайті. Одна з потерпілих втратила 6000 гривень.

Зловмисник також використовував схожий метод обману на онлайн-сервісах з торгівлі товарами. Він вигадував історії про покупку товарів та пропонував громадянам вводити свої особисті дані та банківські реквізити. Щонайменше четверо громадян втратили разом 5000 гривень.

Правоохоронці вилучили комп'ютери, електронні пристрої, документи, платіжні картки та інші матеріали, які становили інтерес для слідства. Зловмисник підозрюється в шахрайстві протягом 2022 року та здійснив втрати на суму 12 тисяч гривень.

За наявності достатніх зібраних доказів слідчі під процесуальним керівництвом Чорноморської окружної прокуратури повідомили фігуранту про підозру у заволодінні чужим майном шляхом обману, тобто шахрайстві, вчиненому повторно за попередньою змовою групою осіб, шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки. Цей злочин кваліфікується за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України. Максимальне покарання, яке тягне за собою її санкція – позбавлення волі на строк до восьми років, — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що правоохоронці скерували до суду обвинувальний акт проти 38-річного киянина, який здійснив хакерську атаку та призвів до виходу з ладу вебсайту приватної фірми, що базується в Одесі. Чоловіку загрожує серйозне покарання, включаючи штраф та обмеження волі.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися