Одеські псевдоволонтери вигадали схему заробітку на військовослужбовцях ЗСУ

Суд обрав для “волонтерів” запобіжні заходи

Три особи з Одеси, які представлялись волонтерами, отримали підозру у скоєнні шахрайства та легалізації коштів, одержаних шляхом злочину, за статтями 190 та 209 Кримінального Кодексу України. Вони використовували воєнний стан як можливість для заробітку. Про це повідомляє Одеська обласна прокуратура. 

Злочинці дзвонили представникам влади та духовенству, включаючи військових капеланів, пропонуючи передати безоплатно транспортні засоби для ЗСУ. При цьому вони вигадували ім'я та розповідали, що перебувають за кордоном, і просили перерахувати гроші на пальне та відправити техніку на передову. Підозрювані змінювали сім-карти та імітували перевезення автомобіля, дзвонячи з одного з транспортних засобів в Одесі.

Шахраям вдалося ошукати шістьох громадян та “заробити” понад 130 тисяч гривень. В результаті затримань та обшуків виявлено та конфісковано різноманітні матеріали, включаючи комп’ютери, мобільні телефони, банківські та сім-карти, гроші та інші предмети.

Яке покарання чекає на псевдоволонтерів

За процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури повідомлено про підозру членам злочинної групи у шахрайстві та легалізації (відмиванні) майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 3 ст. 190, ч. 2 ст. 209 КК України). Санкції першої статті передбачають покарання у вигляді штрафу від чотирьох тисяч до восьми тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років. Тим часом за відмивання коштів може бути позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

За клопотанням прокурора двом з них обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із визначенням застави у близько 1 млн грн та 1,5 млн грн відповідно, третьому – цілодобовий домашній арешт.

Нагадаємо, в Telegram з'явився підроблений чат-бот від ДТЕК Одеські Електромережі, призначений для обману користувачів. Зазначений чат-бот під назвою "ДТЕК Одеська електромережа" та ім'ям користувача @OdessaOblEnergoBot намагається зібрати особисті дані громадян.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися