З Одещини до Придністров’я: СБУ розкрили схему перевезення чоловіків за кордон

"Квиток" до Молдови коштував ухилянтам 5 тисяч доларів США

Служба безпеки України (СБУ), разом з Національною поліцією та Службою інформації та безпеки Республіки Молдова, успішно виявили та припинили діяльність міжнародного злочинного угруповання, яке допомагало громадянам України ухилятися від призову за кордон.  Про це повідомляє Управління СБ України. 

Імпровізований "транзитний" маршрут, який пролягав з Одеської області до самопроголошеного Придністров’я, а далі до Молдови, служив альтернативою легальним шляхам перетинання кордону. Вартість кожного "квитка на втечу" становила до 5 тисяч американських доларів.

Зловмисники організовували та супроводжували "клієнтів" поза контрольно-пропускними пунктами, використовуючи лісові стежки на кордоні із невизнаним Придністров’ям. У результаті спільної операції, двох учасників банди затримали в Молдові під час проведення ними групи ухилянтів, а ще двох фігурантів виявили в Одесі, коли вони готували до відправлення нових потенційних призовників, що планують втекти.

За даними слідства, двоє організаторів кримінальної схеми мають подвійне громадянство та знаходяться під спостереженням російських спецслужб. Фігуранти використовували Телеграм-канали для привертання "клієнтів", що шукали допомоги у втечі від мобілізації в Україні.

Захист від переслідування та конспірацію незаконних доходів здійснювали через криптогаманці. Планується повідомити всім учасникам угруповання про підозру за частиною 2 статті 332 Кримінального кодексу України та готується до заочного обвинувачення організаторам, які зараз переховуються на території так званої "Придністровської молдавської республіки".


Нагадаємо, Прикордонники Ізмаїльського загону успішно затримали двох громадян України, які спробували незаконно перетнути державний кордон поблизу села Нагірне, неподалік від молдовського кордону. Під час спроби уникнути зустрічі з прикордонниками, чоловіки вирішили перейти протитранспортний рів. Проте, завдяки квадрокоптеру, оператор якого чітко координував дії прикордонників, спроба "нічних туристів" завершилася неуспіхом.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися