Обшуки в порту Чорноморська: із України намагалися вивести зерна на 7 млн доларів (ФОТО)

Підприємство вже значно заборгувало українському постачальнику

У вівторок, 7 вересня, в Чорноморську Одеської області вельми "спекотно". Принаймні, співробітникам місцевого порту, де правоохоронці зупинили недозволене вивезення зернових культур з території України за кордон. Як повідомляють "Коментарі Одеса", посилаючись на прес-службу поліції Одеської області, загальна вартість вантажу дорівнює 7 мільйонам доларів.

Як відзначають в поліції, правоохоронні органи вже давно стежили за деякими чиновниками із Державної продовольчо-зернової корпорації (ДПЗКУ). Як виявилося під час розслідування, в якому брали участь представники Головного слідчого управління та оперативники Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіціі, в корпорації примудрялися відправляти експортовані зернові у підконтрольні компанії-нерезиденти.

Це призводило до того, що вартість продукції значно занижували, а попередньої оплати вантажу не відбувалося.

Нині ж поліцейським вдалося вчасно зупинити відправку значної кількості зерна за кордон. Загальна вага, на жаль, не вказується, проте відома вартість — 7 мільйонів доларів. При цьому "приймаючою" стороною значилася компанія, яка і так вже заборгувала держкорпорації понад 57 мільйонів доларів.

Згідно з інформацією правоохоронців, також зафіксовані й інші порушення. Наприклад, закупівля зерна могла відбуватися завдяки наявності фіктивних підприємств, а експорт відбувався за ціною, що набагато нижче ринкової. При цьому розрахунок відбувався за кредитні гроші, які "позичені" завдяки державним гарантіям.

Всього за перші п'ять місяців 2021 року адміністрація КПЗКУ здобув контракти на експорт вартістю понад 231 млн доларів. Проте, майже шоста частина з цього (нагадаємо, 57 млн) є боргом.

"У серпні цього року слідчі ГСУ повідомили про підозру колишньому голові правління АТ "ДПЗКУ", а також бенефіціарному власникові товариства, яке здійснювало зберігання і перевезення зернових культур, та компанії-нерезидента, на користь якої здійснювалася їх поставка. Дії фігурантів кваліфіковані за ч.5 ст. 191 КК України", — повідомляється в інформації поліції.

Нагадаємо, "Коментарі Одеса" повідомляли, що кількома днями раніше в порту Чорноморська сталася пожежа. Подробиці інциденту — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, чому турецький суховантаж, який ішов до Чорноморська за зерном, заглох у Мармуровому морі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися