В Одеській області суддя за гроші допомагав чоловікам виїхати за кордон: деталі схеми

Тисячі судових справ на Одещині можуть переглянути через корупцію

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) разом зі Службою безпеки України (СБУ) розкрили корупційну схему в одному з районних судів Одеської області. Суддя за хабар виносив рішення яке дозволяла чоловікам призовного віку уникати мобілізації та виїжджати за межі України. Про це повідомляє НАБУ. 

За інформацією слідства, ця маніпуляційна схема включала отримання судових рішень щодо визначення місця проживання неповнолітньої дитини разом з батьком. Такі рішення використовувались як підстава для виїзду з дитиною за кордон.

"Клієнтів" для цієї схеми знаходили в соціальних мережах, і вартість кожного такого судового рішення становила від 1500 до 3500 доларів США.

За період з 2022 по 2023 роки у зазначеному районному суді було прийнято понад 1000 схожих рішень. При цьому фіксувалися випадки виїзду чоловіків за кордон без участі дитини, визначення місця проживання дитини на тимчасово окупованій території, підробки процесуальних документів та втручання у систему автоматизованого розподілу судових справ.

Наразі є докази передачі неправомірної вигоди одному з суддів у розмірі 1500 доларів США за обіцянку ухвалити "потрібне" рішення. Цьому судді оголошено про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України.

Здійснюються обшуки за адресами інших можливих учасників схеми та у будівлі суду. Слідчі також проводять вилучення справ, в яких могли бути ухвалені протиправні судові рішення.

Нагадаємо, прокуратура САП завершила попереднє розслідування відносно особи, яка намагалася вплинути на командувача ОСУВ "Одеса" через хабар в розмірі 200 тисяч гривень. Відповідно до доручення прокурора, детективи НАБУ надали стороні захисту доступ до матеріалів справи.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися