Замість безкоштовного щеплення: в Одесі продають фейкові COVID-сертифікати за 2000 грн (ВІДЕО)

Підроблені документи про вакцинації купують навіть вчителі

Незаконна схема з продажу фейкових сертифікатів про вакцинацію від коронавірусу продовжує "процвітати" на території Одеси і області. Як повідомляють "Коментарі Одеса", посилаючись на експеримент "Новости Live Одеса", омріяний незаконний документ пропонують придбати за дві тисячі гривень.

Журналістам вдалося поспілкуватися із заповзятливим продавцем підроблених сертифікатів, прикинувшись зацікавленими в отриманні "товару". В процесі розмови правопорушник розповів, що його послуги обійдуться в 2000 гривень (1500 — до "отримання" першого щеплення", 500 — після "другого").

При цьому людині також пропонують повідомити особисті дані паспорта та ідентифікаційного коду. Ця інформація нібито може допомогти, щоб отриманий сертифікат був не просто "папірцем", але і міг бути внесений до бази Мінздава, а отже — на сайти "Дія" та Helsi. Якщо це так, то в схемі, виходить, задіяні реальні лікарі, які у подібний спосіб не тільки спотворюють офіційну статистику, а й ставлять здоров'я одеситів під загрозу.

Час отримання "остаточного документа" такий самий, як і при стандартній процедурі вакцинації — до місяця "між щепленнями".

Цікаво, що, за словами продавця, його послугами користувалися навіть вчителі. Це означає, що деяка частина одеських педагогів має підроблені документи про вакцинацію. Таким чином навчальний процес знаходиться під загрозою зриву через можливого спалаху коронавірусного захворювання, який здатен відбутися на тлі загального ослаблення імунітету і початку сезону ГРВІ.

Як повідомили представники "Новости Live Одеса", всі дані, які вони встигли отримати під час спілкування зі спекулянтом, будуть передані до кіберполіції. Журналісти сподіваються, що правоохоронці зуміють протистояти незаконному бізнесу. Також висловлюється припущення, що дозвіл на користування особистими даними паспорта та ІПН може привести до того, що на ім'я людини оформлять банківський кредит.

Нагадаємо, раніше "Коментарі Одеса" повідомляли, як виглядає ситуація з коронавірусним захворюванням в Одеській області після вихідних 18-19 вересня.

Також на порталі ви можете дізнатися, де в Одесі можна абсолютно безкоштовно вакцинуватися проти COVID-19.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися