Шахрай з Одеси створив фейковий сайт єПідтримки та крав гроші у людей

Кіберполіція закликає громадян бути обачними і уважно перевіряти адреси сайтів, на яких треба вводити конфіденційні дані про себе та банківські картки

Одеська обласна прокуратура викрила одного з місцевих мешканців у справі про шахрайство через використання фішингової схеми. Шахрай наживався на громадянах, які хотіли отримати фінансову допомогу від держави. Про це повідомляє Одеська обласна прокуратура.

Підозрюваний створив вебсайт, що імітував офіційний ресурс програми "єПідтримка" з метою заволодіння особистою інформацією користувачів. Через поширення фішингового посилання у соціальних мережах, він збирав реквізити платіжних карток, які потім використовував для перерахування коштів на власні рахунки.

Коли громадяни переходили за цими посиланнями і вводили свої банківські реквізити, шахраї отримували доступ до їхніх особистих даних та авторизовувалися в онлайн-банкінгу. Зловмисник списував гроші з їхніх рахунків на власні акаунти в службі доставки та використовував їх на свій розсуд.

Наразі правоохоронці вже виявили чотирьох постраждалих, але кількість потерпілих може перевищувати сотню. Підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави за клопотанням прокурора.

Поліцейські затримали фігуранта в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України та повідомили йому про підозру за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України, а саме у заволодінні чужим майном шляхом обману, тобто шахрайстві, вчиненому шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, повторно. Цей злочин карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.


Нагадаємо, Одеська обласна прокуратура направила до суду обвинувальний акт, побудований на матеріалах Державного бюро розслідувань, що завершило досудове розслідування щодо правоохоронця. Той, ведучи розслідування онлайн-шахрайства, взяв хабар від фігуранта кримінального провадження, обіцяючи йому захист від відповідальності. Деталі проведення схеми охоплювала вимагання 10 тисяч доларів США за зупинення справи та повернення вилученого майна. Пізніше правоохоронець поставив умову отримання 20% від прибутків шахрайської схеми.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися