Шахрайство в Інтернеті: одеські поліцейські викрили "горе-продавця"

Зловмисник ошукував громадян, пропонуючи вигідні угоди за неіснуючими товарами

Одеські поліцейські успішно викрили місцевого чоловіка, який виготовив оголошення про продаж фіктивних бездротових навушників на популярній інтернет-платформі. За лише одну добу він встиг ошукати сімох громадян, завдаючи їм збитків майже на три тисячі гривень. Про це повідомляє ГУНП в Одеській області. 

За даними поліції, чоловік створив оголошення про продаж уживаних навушників із відмінним станом, яких у нього насправді немає. Він встановив ціну на 2,5 тисячі гривень, додавши фотографії та контактний номер телефону. За короткий час семеро громадян відгукнулись на пропозицію, і продавець вимагав від них перерахування завдатку в розмірі 400 гривень на його банківську картку. Однак, як тільки замовники переказували гроші, продавець припиняв відповідати на їхні повідомлення.

Потерпілі громадяни звернулись до поліції, описавши схему шахрайства. Загальні збитки від цього обману склали 2800 гривень. Поліцейські оперативно розслідували справу, знаходячи зловмисника та вилучаючи мобільний телефон із доказами його протиправних дій.

Фігурант був судимий за крадіжки. Нині ми повідомили йому про підозру у заволодінні чужим майном шляхом обману, тобто шахрайстві, вчиненому повторно. Цей злочин кваліфікується за ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України та тягне за собою покарання у вигляді штрафу від 51 до 68 тисяч гривень або виправних робіт на строк від одного до двох років, або обмеження волі на строк до п'яти років, або позбавлення волі на строк до трьох років. Слідчі дії тривають, - повідомила слідча територіального підрозділу поліції Світлана Могиляк.

Нагадаємо, Одеська обласна прокуратура направила до суду обвинувальний акт, побудований на матеріалах Державного бюро розслідувань, що завершило досудове розслідування щодо правоохоронця. Той, ведучи розслідування онлайн-шахрайства, взяв хабар від фігуранта кримінального провадження, обіцяючи йому захист від відповідальності. Деталі проведення схеми охоплювала вимагання 10 тисяч доларів США за зупинення справи та повернення вилученого майна. Пізніше правоохоронець поставив умову отримання 20% від прибутків шахрайської схеми.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися