Наживався на захисниках та їх родинах: поліція розкрила шахрайську схему в Одесі

Поліцейські розкрили масштабну аферу на понад 3,6 мільйона гривень

На жителя Одеси відкрили провадження за обман та шахрайство, після того, як виявилося, що він обіцяв допомогти отримати житло захисникам та їхнім родинам, але фактично лише обдурював громадян. Понад 32 особи потрапили під його вплив і втратили понад 3,6 мільйона гривень. Про це повідомляє ГУНП в Одеській області. 

Чоловік привертав увагу потенційних "клієнтів" обіцянками полегшити процес отримання житла для військовослужбовців та учасників бойових дій. За великими обіцянками стояла ще більша сума, яку він просив передати на його рахунок. Проте, коли він одержував гроші, зникав із зв'язку.

Поліція розпочала розслідування після численних скарг і виявила, що зловмисник вчиняв шахрайства, обіцяючи житло та інші вигоди. Загалом він ошукав 32 особи, які у загальній сумі перевели на його рахунок понад 3,6 мільйона гривень.

Ми повідомили чоловіку про підозру за частинами 1, 2 та 3 статті 190 Кримінального Кодексу України (в редакції ККУ до внесення змін Законом України № 3233-IX від 13 липня 2023 року). Йдеться про заволодіння чужим майном шляхом обману, тобто шахрайство, що завдало значної шкоди потерпілому, зокрема вчинене повторно та у великих розмірах. Правопорушнику загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років, – розповів старший слідчий відділу поліції № 2 Одеського районного управління поліції № 1 капітан поліції Євген Смірнов.

Нагадаємо, Одеська обласна прокуратура направила до суду обвинувальний акт, побудований на матеріалах Державного бюро розслідувань, що завершило досудове розслідування щодо правоохоронця. Той, ведучи розслідування онлайн-шахрайства, взяв хабар від фігуранта кримінального провадження, обіцяючи йому захист від відповідальності. Деталі проведення схеми охоплювала вимагання 10 тисяч доларів США за зупинення справи та повернення вилученого майна. Пізніше правоохоронець поставив умову отримання 20% від прибутків шахрайської схеми.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися