“Продам раків дешево”: в Одесі розкрили шахрайську схему

Правоохоронці закликають громадян при покупці онлайн віддавати перевагу післяплаті

Одеські правоохоронці розкрили чергову схему шахрайства. Одесит продавав неіснуючих раків через інтернет, ошукавши при цьому двох громадян на значну суму. Про це повідомляє ГУНП в Одеській області. 

За даними слідства, чоловік розміщував оголошення у популярних соціальних мережах про продаж раків за 600 гривень за кілограм. Зображення "товару" він завантажував з інтернету, а контактний номер вказував власний.

Двоє громадян, що відповіли на оголошення, замовили раків на значну суму, проте "продавець" вимагав повну передоплату перед відправкою. Після отримання грошей чоловік припиняв контакт з покупцями.

Потерпілі звернулися в поліцію, яка оперативно встановила особу зловмисника та затримала його. Вилучені у нього мобільні телефони та банківська картка підтвердили його злочинні наміри.

За даними поліції, чоловікові оголосили звинувачення за ч. 1 та ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України у заволодінні чужим майном шляхом обману. Йому загрожує позбавлення волі на строк до трьох років або штраф від 51000 до 68000 гривень.

Поліція закликає громадян бути обережними під час інтернет-покупок і ретельно перевіряти продавців. У разі потрапляння в схожу ситуацію рекомендується звертатися до правоохоронних органів за допомогою.

Нагадаємо, Одеська обласна прокуратура направила до суду обвинувальний акт, побудований на матеріалах Державного бюро розслідувань, що завершило досудове розслідування щодо правоохоронця. Той, ведучи розслідування онлайн-шахрайства, взяв хабар від фігуранта кримінального провадження, обіцяючи йому захист від відповідальності. Деталі проведення схеми охоплювала вимагання 10 тисяч доларів США за зупинення справи та повернення вилученого майна. Пізніше правоохоронець поставив умову отримання 20% від прибутків шахрайської схеми.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися