Зловмисники викрадали гроші з карток одеситів: подробиці спецоперації кіберполіції

Одеські кіберполіцейські викрили шахрайську групу

В Одеській області правоохоронці зловили групу шахраїв, яка активно використовувала фішинговий сайт для обдурювання громадян. Відомо, що збитки людей становлять майже 119 тисяч гривень. Про це повідомляє ГУНП в Одеській області. 

Ініціатором цієї шахрайської схеми виявився раніше судимий житель іншої області, який зараз проживає в Одесі. Разом зі своєю співмешканкою та знайомим вони створили підроблений сайт, що імітував популярний онлайн-сервіс з продажу товарів.

Зловмисники, видаючись покупцями, переконували громадян відвідувати фішинговий сайт, пропонуючи посилання для безкоштовної доставки товару. Після цього шахраї отримували доступ до особистих даних та банківських реквізитів громадян, здійснюючи незаконні транзакції з їхніх рахунків.

Поліція вже встановила чотирьох осіб, яких шахраї ошукали на суму майже 119 тисяч гривень. Під час обшуків у правопорушників вилучено мобільні телефони, комп'ютерну техніку, сім-картки, банківські картки та інші докази протиправної діяльності.

Всім учасникам цієї шахрайської схеми повідомлено про підозру за статтею Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Організатору схеми зараз вирішується питання про обрання запобіжного заходу. Двом іншим учасникам вже обрано домашній арешт.

Правоохоронці продовжують розслідування, щоб виявити інших причетних осіб та потенційних жертв цієї шахрайської схеми.

Якщо ви стали жертвами подібних шахрайських схем, звертайтесь до найближчого відділу поліції або телефонуйте за номером "102". Закликаємо громадян бути більш обачними та пильними під час вебшопінгу. Не переходьте за сумнівними вебпосиланнями або за тими посиланнями, які надходять від незнайомих вам людей та не повідомляйте нікому свої конфіденційні дані, – йдеться в повідомленні. 


Нагадаємо, Одеська обласна прокуратура направила до суду обвинувальний акт, побудований на матеріалах Державного бюро розслідувань, що завершило досудове розслідування щодо правоохоронця. Той, ведучи розслідування онлайн-шахрайства, взяв хабар від фігуранта кримінального провадження, обіцяючи йому захист від відповідальності. Деталі проведення схеми охоплювала вимагання 10 тисяч доларів США за зупинення справи та повернення вилученого майна. Пізніше правоохоронець поставив умову отримання 20% від прибутків шахрайської схеми.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися