Корупція в Держпродспоживслужбі: на Одещині службовці заробляли на експорті зерна

На Одещині викрито системну корупцію в органах Держпродспоживслужби

Під час спільної операції прокурорів Спеціалізованої екологічної прокуратури Одеської обласної прокуратури та слідчих ТУ ДБР у Миколаєві було розкрито системний корупційний механізм в органах Держпродспоживслужби Одеської та Запорізької областей.  Про це повідомляє Одеська обласна прокуратура. 

За попередніми даними, інспектор з Запорізької області разом з двома спільниками вимагав 22 500 доларів США від директора підприємства за внесення даних про експорт кукурудзи до Китаю в Загальнодержавний реєстр осіб. Учасників цієї корупційної схеми було затримано відповідно до статті 208 КПК України. Їм вже повідомлено про підозру відповідно до частини 4 статті 368 КК України, і зараз розглядаються питання про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Також було затримано двох інспекторів Держпродспоживслужби в Одеській області, які організували корупційну схему по видачі фітосанітарних сертифікатів для експорту сільськогосподарської продукції за кордон без реального відбору проб. Після отримання 32 000 гривень від підприємця за оформлення 33 сертифікатів, цих держслужбовців також затримали. Їм інкримінують вимагання та одержання неправомірної вигоди згідно з частиною 3 статті 368 КК України, і зараз вирішуються питання про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Наразі поліція та прокуратура продовжують розслідування, щоб встановити інших причетних до корупційних схем посадовців Держпродспоживслужби.

Нагадаємо, упродовж семи місяців через український морський коридор було відправлено за кордон вантажів на вагу 33,8 млн тонн. Цей показник вже перевищує загальний обсяг експорту за рік, що був зафіксований завдяки роботі Зернової ініціативи. Через Український Коридор пройшло 1140 суден, що доставили 33,8 мільйона тонн вантажів до 40 країн світу, з яких 23,1 мільйона тонн становить продукція українських аграріїв. Наразі очікується прибуття 150 суден, які мають експортувати майже 5 мільйонів тонн вантажів з портів Одеса, Чорноморськ та Південний.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися