В Одесі шахраї “заробили” 5 мільйонів на фінансовій піраміді: подробиці

Організатори фінансової піраміди можуть потрапити за ґрати на 8 років

Прокуратура завершила розслідування справи щодо двох громадян, які обвинувачуються у шахрайстві через використання електронно-обчислювальної техніки. За даними слідства, вони організували фінансову піраміду, яка призвела до втрати понад 5 мільйонів гривень громадянами. Про це повідомляє пресслужба Одеської обласної прокуратури. 

Підприємець та його спільник запропонували громадянам інвестувати кошти в розвиток програмного забезпечення, обіцяючи прибуток. Однак насправді ця компанія не мала наміру здійснювати будь-яку діяльність.

Щоб збільшити віру у схему, вони створили вебсайт компанії та проводили публічні заходи, на яких поширювали хибну інформацію про свою діяльність.

Сума збитків, завданих громадянам, перевищує 5 мільйонів гривень, а число потерпілих становить 25 осіб.

Правоохоронці здійснили обшуки за адресами фігурантів, вилучивши комп'ютери, банківські карти, мобільні телефони та інші речові докази.

Яке покарання чекає на шахраїв

За процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури викрито та повідомлено про підозру двом громадянам за фактом шахрайства із використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. 4 ст. 190 КК України). Такі дії караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років. Підозрюваним обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави.

Нагадаємо, Одеська обласна прокуратура направила до суду обвинувальний акт, побудований на матеріалах Державного бюро розслідувань, що завершило досудове розслідування щодо правоохоронця. Той, ведучи розслідування онлайн-шахрайства, взяв хабар від фігуранта кримінального провадження, обіцяючи йому захист від відповідальності. Деталі проведення схеми охоплювала вимагання 10 тисяч доларів США за зупинення справи та повернення вилученого майна. Пізніше правоохоронець поставив умову отримання 20% від прибутків шахрайської схеми.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися