"Заробив" мільйон доларів на ухилянтах: в Одесі викрили посадовця ТЦК

Загалом посадовець РТЦК та СП підробив дані 138 чоловіків

Працівники ДБР викрили посадовця Приморського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (РТЦК та СП) Одеси, який організував масштабну схему заробітку на чоловіках, охочих уникнути мобілізації.

Ця протиправна схема діяла з липня 2023 року. Начальник відділу незаконно втручався в електронну базу реєстру військовозобов'язаних "Оберіг", змінюючи дані щодо 138 осіб, роблячи їх фіктивно непридатними для військової служби.

Вартість такої "послуги" для ухилянтів становила від 4,5 до 7 тисяч доларів США, що дозволило посадовцю заробити щонайменше мільйон доларів.

ДБР встановило всіх осіб, які скористалися цією схемою. Деякі з них вже виїхали за кордон. Ті, хто залишився в Україні, були доставлені до центру комплектування для оновлення даних та подальшої мобілізації до лав ЗСУ.

Посадовцю повідомили про підозру у несанкціонованому втручанні в роботу інформаційно-комунікаційних систем (ч. 5 ст. 361 КК України). Наразі вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу та відсторонення від посади. Санкція статті передбачає до 15 років позбавлення волі.

Розслідування триває, встановлюється повне коло осіб, причетних до цієї схеми. Вже проведено 14 обшуків за місцем роботи та проживання фігуранта і учасників схеми, процесуальні дії продовжуються.


Нагадаємо, одеські поліцейські затримали чоловіка, який організував незаконне переправлення осіб через державний кордон України. Правопорушник забезпечував військовозобов’язаних чоловіків фіктивними документами, які давали їм право безперешкодно виїжджати з країни.

Також детективи Бюро розслідувань викрили організовану злочинну групу на Одещині, яка спільно з правоохоронцями організовувала незаконну переправу ухилянтів до Молдови. Представники ДБР надали підозру членам цієї банди, яка вигадала шахрайську схему на військовозобов'язаних, залучивши до неї двох правоохоронців та місцевого мешканця.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися