На Одещині зафіксували осередок гострої інфекційної хвороби

Хвороба перебігає із гарячкою, загальною інтоксикацією та ураженням нирок

На території Таїровської громади Одеської області зареєстрували осередок захворювання лептоспірозом свині. Фахівці провели обстеження та готуються до ліквідації осередку.

Про це повідомляє Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб МОЗ України. 

Лептоспіроз – це  гостра інфекційна хвороба, що перебігає із гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем, геморагічним синдромом.

Фіксують більше випадків  

В Україні інфекція реєструється в усіх областях, причому зберігається тенденція до подальшого зростання захворюваності. Різноманітність клінічних проявів ускладнює своєчасну діагностику, що веде до пізньої госпіталізації і погіршення прогнозу. Останнім часом тяжкість перебігу (до 70% серед госпіталізованих хворих) і високу летальність від лептоспірозу пов’язують зі зміною провідного серовару збудника та переважанням найбільш патогенного з них 

Резервуаром збудника лептоспірозу є дикі гризуни (щури, миші), свійські (свині, велика рогата худоба, собаки) і промислові (лисиці, песці) тварини, які виділяють лептоспіри у довкілля з сечею. Хвора людина не становить небезпеки щодо зараження інших людей. Пряма передача інфекції від людини можлива лише в разі вродженої інфекції та вигодовуванні дитини грудним молоком. Зараження відбувається під час вживання контамінованої води та продуктів, купання, риболовлі, догляду за хворими тваринами, укусу гризуном. Сприйнятливість захворювання висока, але частіше хворіють чоловіки – підлітки й дорослі. Серед хворих, як правило, переважають сільські жителі. 

В епідемічних осередках проводять дезінфекцію (як при кишкових інфекціях), обов’язковим є лабораторне обстеження всіх підозрілих хворих з гарячкою і тих, які перехворіли протягом останнього місяця. 

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що на Одещині виріс рівень захворюваності на коронавірус. За останній тиждень, порівняно з попереднім, захворюваність зросла на 25,8%, у тому числі серед  дорослих на 24,9%. Серед дітей до 17 років показники "стрибнули" на 33,3%.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися