В Одесі збільшилась захворюваність на кишкові інфекції: чи виявлена холера

Діти хворіють частіше

За даними моніторингу Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, захворюваність на гострі кишкові інфекції в Одесі зросла удвічі порівняно з попереднім тижнем. Виявлено 110 випадків хвороби, у порівнянні з попередніми 56. 

Про це повідомляє пресслужба Одеської міської ради.

Серед дорослих випадки кишкових інфекцій збільшилися на 1,8 раза, з 25 до 45, а серед дітей до 17 років — на 2,1 раза, з 31 до 65. Інтенсивний показник захворюваності на 100 тисяч населення склав 11,0, що перевищує обласний у півтора раза, який становить 7,3. Це свідчить про збільшений ризик інфекції в місті. 

Також, з метою запобігання виникнення та поширення холери в Одеській області, з 1 червня розпочато моніторинг циркуляції холерного вібріона на різних об'єктах довкілля, таких як вода відкритих водоймищ, морська вода в зонах рекреації та стічна вода інфекційних стаціонарів та станцій біологічного очищення. Також проводиться обстеження хворих з розладами шлунково-кишкового тракту на холеру.

Протягом тижня було проведено 6 досліджень проб зовнішнього середовища, зокрема 3 проби морської води та 3 проби стічної води. За результатами досліджень морської води було виявлено 2 вібріони: алгенолітикус та парагемолітикус на пляжах "Аркадія" на відстані 5 метрів та "Ланжерон" на відстані 50 метрів від берега.

На щастя, холерний вібріон не було виявлено. Однак, мешканці міста повинні дотримуватись санітарно-гігієнічних норм, які включають обов'язкове миття фруктів та овочів, якісну термічну обробку м'яса, яєць та риби. Також варто утриматись від покупки харчових продуктів на стихійних ринках та вживання морської риби та морепродуктів з Чорного моря, оскільки це може збільшити ризик зараження.

Нагадаємо, що після підриву та руйнування дамби й машинних відділень Каховської гідроелектростанції 6 червня 2023 року, на Одещині був встановлений постійний контроль за якістю питної та морської води. Ця трагедія спричинила серйозну загрозу для довкілля та здоров'я громадян.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися