На Одещині планують зробити понад 20 тисяч щеплень проти кору дітям

Зараз вже зафіксовано 20 випадків захворювання серед дітей

На Одещині стартувала кампанія з вакцинації дітей проти кору. В планах зробити 24 824 щеплень, а по Україні планують привіти понад 260 тисяч дітей.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповіла Марія Грушка, т.в.о. директора департаменту охорони здоровʼя Одеської обласної військової адміністрації.

Вона зазначила, що на сьогодні найбільший ризик спалаху серед вакцинокерованих інфекцій це саме кір, це яка є гострою та дуже швидко розповсюджується. Для прикладу, з 10 невакцинованих людей, які контактували з хворим, 9-ро захворіють, зазначила посадовиця.

У рамках вакцинальної кампанії в Одеській області заплановано провести 24 824  щеплень. Тому до 1 вересня, до того моменту поки діти підуть у школу, ця група дитячого населення має отримати свій захист – має отримати щеплення. Діти мають отримати два щеплення вакциною КПК: у віці одного року та у віці шести років. Якщо дитина пропустила планове щеплення, потрібно наздогнати його якнайшвидше,  – розповіла пані Грушка.

Торік в Одеській області обовʼязкове щеплення проти кору, згідно з національним календарем щеплень, отримали лише 63% у віці 6 років. Щоб не допустити спалах кору зараз ці щеплення мають бути надолужені, а діти довакцинова. Зараз вже зафіксовано 20 випадків захворювання серед дітей. 

Це невелика цифра, але у кору є певні особливості. Це циклічна хвороба. Останнього разу пік захворювання був у 2017-2019 роках, захворіло майже 5 тисяч дітей захворіло, зафіксовано 6 летальних випадків. Тому важливо, щоб діти були вакциновані. І у нас для цього є всі можливості. Область вже отримала 36 460 доз європейської вакцини, яка сертифікована у понад 100 країнах. Найближчим часом її почнуть розвозити у лікувальні заклади, – зазначив Сергій Дементєв, заступник генерального директора з дослідження біологічних факторів Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що минулого тижня в Одесі народилися чотири двійні. Усього за останній тиждень у міських пологових будинках Одеси з'явилися на світ 157 маленьких українців, серед яких чотири пари близнюків.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися