Як захистити себе від спеки: поради медиків Одеси

За такої спеки підвищується ризик загострення хронічних захворювань

Під час такої спеки особливо вразливими є діти, люди похилого віку та особи з хронічними захворюваннями. Одеські медики надають корисні поради, як впоратися зі спекою та залишитися здоровими цього літа.

Про це повідомляє пресслужба Одеської міської ради.

Рекомендації медиків:

1. Обмежте перебування на вулиці, особливо з 11 до 17 години. Якщо потрібно вийти на вулицю, намагайтеся переміщатися по тіні.

2. Вибирайте світлий просторий одяг з легких натуральних тканин (бавовна, льон, шовк). Відмовтеся від носіння тугих поясів та ременів, які погіршують кровообіг. Носіть головний убір, що повністю закриває голову та обличчя від сонячних променів. У спеку також слід відмовитися від взуття на підборах, щоб уникнути набряклості.

3. Створіть прохолоду в приміщеннях — провітрювати потрібно вранці або ввечері, коли прохолодніше. У решту часу бажано користуватися кондиціонером. Кондиціонер повинен розташовуватися так, щоб не було прямого потоку повітря на людину. Комфортна різниця температури кондиціонера та навколишнього середовища – не більше 5 градусів. Частіше робіть вдома вологе прибирання, затіняйте вікна.

4. У спеку обмежте жирну їжу, віддайте перевагу овочам та фруктам.

5. Дотримуйтеся водно-питного режиму — пийте рідину невеликими порціями кожні 15-20 хвилин. Не рекомендується пити солодкі газовані напої. Для запобігання втраті електролітів слід віддати перевагу зеленому чаю або мінеральним водам. У спеку не пийте крижані напої та особливо алкоголь.

6. Використовуйте сонцезахисну косметику при будь-якому виході на вулицю.

7. Людям, які мають проблеми зі здоров'ям, у спеку бажано відмовитися від керування автомобілем.

8. У жодному разі не можна залишати в замкненій машині дітей або тварин, оскільки в салоні створюється дуже висока температура, яка може призвести до теплового удару аж до фатальних наслідків.

9. Пацієнтам з хронічними серцево-судинними, ендокринними та іншими захворюваннями потрібно визначити планове медикаментозне лікування зі своїм лікарем та виконувати його призначення. За будь-якого погіршення самопочуття слід зателефонувати сімейному лікарю.

10. Перша допомога при тепловому ударі: перемістити людину в тінь, підняти її ноги, дати попити воду кімнатної температури, обтерти тіло мокрим рушником і покласти вологий компрес на голову. Якщо протягом 30 хвилин стан не покращується, телефонуйте "103".

Нагадаємо, що в Одесі було побито температурний рекорд дня: за всю історію метеоспостережень за останні 120 років уперше 20 серпня температура повітря прогрілася до +36,4 градуса в тіні. Температурний рекорд області належав учора Ізмаїлу — там було рекордні +38 градусів у тіні.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися