Як одеситам вберегтися від інфекційних хвороб: поради лікарів

Одеситам розповіли як впровадити заходи профілактики інфекцій у повсякденному житті

У світі з 15 по 21 жовтня проходить Міжнародний тиждень профілактики інфекцій. Упродовж цього періоду зазвичай звертають увагу на стандартні заходи захисту, такі як гігієна рук, прибирання та дезінфекція, використання засобів індивідуального захисту, респіраторний етикет та етикет кашлю, а також безпеку ін’єкцій.

Про це повідомляє пресслужба Одеської міської ради.

Хоча багато заходів з профілактики інфекцій і інфекційного контролю спрямовані на медичні заклади, існують також загальнодоступні поради, які можуть бути корисні у повсякденному житті. Вони можуть допомогти зберегти здоров’я та зменшити ризик зараження.

Центр громадського здоров’я України надає такі поради для зниження ризику інфікування:

1. Мийте руки. Це потрібно робити: 

  • 1) перед приготуванням їжі та її прийомом; 

  • 2) після відвідування туалету; 

  • 3) після того, як прийшли з вулиці; 

  • 4) коли візуально руки забруднені; 

  • 5) після контакту з домашніми улюбленцями та їхнім кормом; 

  • 6) до та після обробки порізу або рани; 

  • 7) після зміни підгузків дитині; 

  • 8) після контакту зі сміттям; 

  • 9) після кашлю або чхання. 

Процес миття рук має тривати щонайменше 40 секунд. Якщо можливості помити руки немає – використовуйте спиртові антисептики.

2. Вакцинуйтеся. Щеплення значно знижує ризики захворіти на низку інфекційних хвороб. Обов’язково вакцинуйтеся та вакцинуйте своїх дітей відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень.

3. Пам’ятайте про респіраторну гігієну та етикет кашлю. Під час кашлю та чхання затуляйте рот і ніс одноразовим носовичком або серветками. Не торкайтеся руками обличчя. Після використання носовичок чи серветки викиньте в урну для сміття та помийте руки.

Кашляйте і чхайте у згин ліктя за відсутності серветки чи носовичка. Прикривання рота і носа долонею призводить до поширення інфекції через руки і побутові предмети. Якщо вже так сталося — слід потім помити руки з милом. За відсутності такої можливості — користуйтеся антисептиками із вмістом щонайменше 70% спирту.

Якщо захворіли, не забувайте, що в громадських місцях потрібно обов’язково носити маску, і слідкувати, щоб вона закривала і ніс, і рот, але краще залишайтеся вдома, якщо почуваєтесь зле.

4. Засоби гігієни мають бути індивідуальними: використовуйте власну зубну щітку, бритву та гребінець.

5. Ставтеся відповідально до вживання антибіотиків. Призначати антибіотики – справа лікаря. Не займайтеся самолікуванням, за потреби вживайте антибіотики, суворо дотримуючись прописаної лікарем дози та кількості днів прийому.

Нагадаємо, що в Одесі відбувся профілактичний захід для попередження ВІЛ/СНІД. Під час заходу, понад 300 осіб були проконсультовані та отримали інформацію про профілактику ВІЛ, гепатитів та інших соціально значущих захворювань, а також отримали можливість пройти конфіденційний тест на ВІЛ.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися