В Одесі виявлено випадок ботулізму: які симптоми були у хворого

Ботулізм – це дуже небезпечне, в більшості випадків смертельне, гостре інфекційне захворювання

В Одеській області, 12 квітня цього року, було зафіксовано випадок ботулізму. Експерти виявили, що постраждалий, мешканець Одеського району, спожив в’ялену рибу, яка була виготовлена в домашніх умовах. Про це повідомляє Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Вже наступного дня після вживання риби у чоловіка з'явилися симптоми, такі як біль у животі, слабкість, здуття живота та головний біль. Через додатковий день додалися симптоми, які включали порушення зору, сухість в роті та проблеми з ковтанням.

Пацієнт був госпіталізований в Одеську міську клінічну інфекційну лікарню, де йому було надано необхідне лікування. Основним засобом лікування став ботулінічний антитоксин, який є найефективнішим при боротьбі з ботулізмом.

Це не перший випадок отруєння ботулізмом в Одеській області цього року. У березні також було зафіксовано випадок, який був пов’язаний з вживанням домашньої м’ясної тушкованки.

Для попередження ризику захворювання на ботулізм варто уникати споживання наступних продуктів домашнього виробництва, особливо якщо ви сумніваєтеся у їхній якості або умовах зберігання та транспортування:

  • В’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;

  • М’ясних та грибних консервів;

  • Овочевих консервів домашнього виробництва.

Якщо у вас є навіть найменша підозра на ботулізм, негайно звертайтеся до лікаря. 

Нагадаємо, за даними недавнього моніторингу, в Одеській області спостерігається стабілізація епідеміологічної ситуації з вірусними захворюваннями. Інтенсивний показник захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) становив 290,3 на 100 тисяч населення, що нижче епідемічного порогу на 45,4% і вказує на низький рівень інтенсивності епідемії. Втім в регіоні зросла кількість укусів тваринами, що може призвести до сказу серед дітей.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися