На Одещині циркулює смертельно небезпечна хвороба: що варто знати

Епідемічна ситуація в Одеській області залишається контрольованою

Станом на останній тиждень в області відзначається тривала тенденція до зниження захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ). Інтенсивний показник, який склав 244,2 на 100 тисяч населення, виявився на 54,1% нижчим за епідемічний поріг. Про це повідомляє Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Зокрема, в порівнянні з попереднім тижнем, захворюваність на гострі кишкові інфекції зменшилась на 17%, при цьому серед дітей на 19,5%, а серед дорослих на 12,8%.

Щодо інших захворювань, вірусний гепатит та повітряно-крапельні інфекції, такі як епідпаротит, краснуха, скарлатина та кашлюк, зафіксовані в основному як спорадичні випадки, або зовсім не реєструвались, як, наприклад, кір, дифтерія та правець.

Також варто відзначити, що за звітний тиждень 79 осіб зазнали укусів тваринами, що на 5 випадків більше, ніж у попередній період. Не зареєстровано жодного випадку сказу серед людей.

Водночас зафіксовано 17 підозр на кашлюк, що практично збігається з показниками попереднього тижня. Ці випадки були зафіксовані в Одеському (8 випадків), Ізмаїльському (7 випадків) та Подільському (2 випадки) районах.

Кашлюк: коротка характеристика, симптоми та профілактика

Кашлюк, також відомий як коклюш, - це бактеріальна інфекція, що вражає дихальні шляхи. Її характеризує спазматичний кашель, який може супроводжуватися блювотою та апное (тимчасовою зупинкою дихання).

Симптоми:

  • Кашель: Спочатку кашель може бути схожим на звичайну застуду, але з часом стає сильнішим і спазматичним. Напади кашлю можуть тривати кілька хвилин і закінчуватися блювотою.

  • Інші симптоми: Сюди можуть входити нежить, закладеність носа, лихоманка, сльозотеча та почервоніння очей.

Ускладнення:

Ускладнення кашлюку можуть бути серйозними, особливо у маленьких дітей. До них належать:

  • Пневмонія

  • Апное (тимчасова зупинка дихання)

  • Судоми

  • Втрата свідомості

  • Смерть

Профілактика:

Найкращий спосіб захиститися від кашлюку - це вакцинація. Вакцинація проти кашлюку входить до комплексу планових щеплень для дітей.

Інші заходи профілактики:

  • Уникайте контакту з хворими людьми.

  • Часто мийте руки з милом і водою.

  • Прикривайте рот і ніс під час кашлю або чхання.

Якщо ви підозрюєте, що у вас або у вашої дитини кашлюк, зверніться до лікаря.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися