Актуально

Вторинка чи новобудови: де в Одесі вигідніше купувати квартири

Ціни на квартири в Одесі зменшилися

В Одесі за рік ціна за квадратний метр квартири в новобудові, знизилась на 2700 гривень. А, що стосується вторинного ринку, то тут ситуація залишається більш стабільною. Вартість квартир залежить від кількості кімнат та обраного району міста.

“Коментарі” проаналізували ситуацію на ринку нерухомості, а також дізнались, в якому районі Одеси найдешевші квартири.

Ситуація на вторинному ринку

Станом на вересень середня ціна однокімнатної квартири на вторинці в Одесі впала на 1% та становить 36 тисяч доларів. Разом з тим ціни на дво- та трикімнатні квартири подорожчали на 1% та 3%. В середньому за них доведеться заплатити 55 та 77,5 тисяч доларів відповідно. 

picture

Середня ціна однокімнатної квартири в Одесі наразі становить від 27 до 45 тисяч доларів. Найдорожче житло в Приморському районі, найбільш бюджетні варіанти в Пересипському (Суворовському). Для сімей, яким потрібно більше кімнат, слід бути готовими витратити немалі кошти. Знову ж таки найдорожчі квартири в Приморському районі, середня ціна трикімнатної квартири – 120 тисяч доларів.

Вартість квартир в новобудові

Ціни на житло почали спадати. Так, з жовтня 2022 року по вересень 2023 року, середня ціна за квадратний метр квартири в новобудові, знизилась з 39 100 до 36 400 гривень. 

picture

Вартість квартири залежить від багатьох критеріїв, наприклад кількість кімнат, площа чи її розташування. Загалом експерти  визначають чотири категорії нерухомості:

  • економ;

  • комфорт;

  • бізнес;

  • преміум.

Станом на початок осені квадратний метр економкласу коштує 31 200 гривень. Квартири класу комфорт не набагато дорожче – їх вартість більша всього на 600 грн. Що стосується бізнес та преміумсегментів, то ціна там 36 800 та 59 400 гривень відповідно. Ціна на елітні квартири порівняно з листопадом минулого року (саме тоді був пік вартості нерухомості), впала на 16 700 гривень за м.кв.

В якому районі Одеси найдешевше житло

Як ми зазначали, вартість квартири залежить від її розташування. В Одесі є чотири райони та в кожному з них різна ціна на житло.

  • Пересипський (Суворівський) район – 28 300 гривень/кв.м; 

  • Хаджибейський (Малиновський) район – 30 200 гривень/кв.м;

  • Київський район – 35 600 гривень/кв.м;

  • Приморський район – 45 700 гривень/кв.м.

Таким чином, двокімнатна квартира площею в 50 "квадратів" в Пересипському районі зараз обійдеться в 1,415 млн гривень, така сама квартира в Приморському районі коштувала б 2,285 млн гривень. Різниця становить майже 900 тисяч гривень.

Нагадаємо, що в Одесі Управління капітального будівництва міської ради запускає закупівлю одно-, двокімнатних квартир з метою надання житла дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа. Ця ініціатива фінансується з бюджетних коштів.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися