В ООН закликає терміново відкрити порти на Одещині

Щоб зупинити продовольчу кризу

Мільйони тонн зерна знаходяться у елеваторах чорноморських портів України. Дедалі більше суден із зерном не можуть вийти в море через війну.

Всесвітня продовольча програма Організації Об'єднаних Націй (ООН) знову закликала відкрити порти в Одеській області на півдні України, щоб продукти харчування, вироблені в цій роздертій війною країні, могли бути вільно відправлені в різні частини світу, поки глобальна продовольча криза, що настає, не вийшла з-під контролю. Про це пише "Голос Америки".

З такою ініціативою виступив виконавчий директор Світової продовольчої програми ООН Девід Бізлі.

"Наразі українські зерносховища переповнені. Водночас, 44 мільйонам людей у всьому світі загрожує голодна смерть. Ми повинні відкрити ці порти, щоб продовольство могло бути ввезене та вивезене з України. Світ вимагає цього, бо сотні мільйонів людей на планеті залежать від цих поставок", - сказав Девід Бізлі.

Він зазначив, що у світового суспільства мало часу, і ціна бездіяльності буде вищою, ніж будь-хто може собі уявити.

"Я закликаю всіх учасників конфлікту дозволити цьому продовольству потрапити туди, де воно вкрай необхідно, щоб ми могли запобігти загрозі голоду, що насувається", - закликав Бізлі.

Оскільки через війну порти заблоковані, мільйони тонн зерна перебувають у елеваторах Одеси та інших українських портів Чорного моря. Дедалі більше суден із зерном не можуть вийти у море.

Якщо порти не відкриються, українським аграріям у липні-серпні ніде зберігатиме наступний урожай. В результаті гори зерна пропадуть без користі, у той час як Всесвітня продовольча програма ООН та світ продовжують боротися з і без того катастрофічною глобальною продовольчою кризою.

Дослідження Світової продовольчої програми ООН показало, що 276 мільйонів людей у всьому світі вже стикалися з гострим голодом на початку 2022 року. Очікується, що це число зросте на 47 мільйонів людей, якщо війна в Україні продовжиться, причому найрізкіше зростання буде в країнах Африки на південь від Сахари.

Перед війною більшої частини продовольства, яке виробляє Україна, вистачало, щоб нагодувати 400 мільйонів людей. Воно експортувалося через сім чорноморських портів країни. За вісім місяців до початку конфлікту через українські порти було перевезено 51 мільйон тонн зерна.

Збої постачань, спричинені війною, вже призвели до того, що ціни на ринках продовольчих товарів значно перевищили рекордно високі рівні, досягнуті раніше цього року. Протягом місяця після початку кризи експортні ціни на пшеницю та кукурудзу зросли на 22% та 20% відповідно. Цьому передувало різке зростання цін на продукти у 2021 та на початку 2022 року.

Підвищення цін на продовольство у поєднанні з різким зростанням світових цін на пальне збільшує операційні витрати Світової продовольчої програми ООН на суму 71 млн. доларів США на місяць, фактично знижуючи її здатність реагувати на продовольчі кризи в різних частинах планети. Ця цифра еквівалентна вартості забезпечення майже чотирьох мільйонів людей щоденним раціоном продуктів харчування протягом одного місяця.

Раніше "Коментарі" писали про те, що ворог заблокував 39 суден у портах Одеської області . Найбільша кількість кораблів знаходиться у Чорноморську.

Також ми писали, що Мілованов заявив, що експорт зерна можна розблокувати через Одесу .

На фото - влучення російської крилатої ракети до нафтосховища в районі Одеського торговельного порту. 3 квітня 2022р.

Ворог заблокував 39 суден у портах Одеської області

Джерело: https://odessa.comments.ua/article/society/developments/983-vrag-zablokiroval-39-suden-v-portah-odesskoy-oblasti.html
© Comments.ua



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Алекс

7 травня 2022, 10:42

Есть в русском языке ответ из трёх букв, обозначающее одновременно согласие, отказ и вежливое "идите нахрен"- "ЩАС..." А Вы что подумали?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися