Вплив війни на будівельну сферу та ринок нерухомості в Одесі: статистичні дані

У 2022 році обсяги експлуатації об’єктів зменшилися більш ніж на 40%

В Одесі пройшов форум Building congress присвячений будівництву. На ньому обговорили важливість майбутнього та налагодження діалогу між усіма учасниками сфери будівництва та відновлення ринку нерухомості.


Про це повідомив начальник Управління Державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради Олександр Авдєєв.


Одещина, також стикнулася зі складнощами. За даними Управління статистики Одеської області, обсяги об'єктів, прийнятих до експлуатації, зменшилися. У 2021 році було здано в експлуатацію 1 млн 38,9 тис. кв.м, а у 2022 році — лише 694,3 тис. кв.м, що на 44% менше.


Особливо помітними є зміни в Одесі, де кількість дозвільних документів, що надійшли до управління, зменшилася на 58% у 2022 році порівняно з попереднім періодом. Враховуючи тільки дозволи, видані до початку вторгнення, передбачається подальший спад у 2023 році та надалі. Це підтверджується зменшенням кількості зареєстрованих документів - 32 проти 122 до війни, що в чотири рази менше.


Сьогодні в Одесі існує проблема, коли деякі одесити інвестують гроші у будівництво житла, яке здійснюється з порушеннями або без дозвільних документів. Це створює численні труднощі як для місцевих мешканців, так і для агентств нерухомості, рієлторів та представників місцевого самоврядування.


Забудовники здавали під сумнівні обставини, залишаючи одеситів без належної підтримки. У зв'язку з цим, на конференції, розпочатій ще до початку конфлікту, було запропоновано створити діалоговий майданчик, щоб забезпечити активну комунікацію між всіма учасниками сфери будівництва та відновлення ринку нерухомості.


Нагадаємо, що з початку року на території Одеської області було зареєстровано понад 600 нових підприємств. Серед них 313 є юридичними особами, а решта належать до фізичних осіб-підприємців.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися