Зупинка Зернової ініціативи: Росія заблокувала реєстрацію вхідного флоту

Спільний координаційний центр в Стамбулі заявив про відмову російської делегації у реєстрації суден для участі в Ініціативі

Російська делегація в Спільному координаційному центрі (СКЦ) в Стамбулі знову зупинила процес реєстрації вхідного флоту України для участі в Зерновій ініціативі. СКЦ повідомив про неможливість складання інспекційного плану на 1 червня через цю безпідставну відмову.


Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Упродовж двох днів, з 30 по 31 травня, російська делегація зареєструвала лише одне вхідне судно на порту "Чорноморськ". Тим часом інші сторони Спільного координаційного центру підтвердили готовність 10 суден для участі в Чорноморській Ініціативі на трьох портах. Ця деструктивна позиція Росії та відсутність зареєстрованих суден унеможливлюють складання інспекційного плану на сьогодні.

У черзі на інспекцію в територіальних водах Туреччини знаходиться 50 суден, на які має бути завантажено 2,4 мільйона тонн продовольства для світу. Це майже вдвічі більший обсяг, ніж у травні. Деякі судна вже чекають інспекції від Спільного координаційного центру понад 3 місяці. Таке блокування реєстрації призводить до збитків у сумі понад 1 мільярда доларів, які впливають на кінцеву вартість продовольства для світу. Росія, таким чином, знову обмежує світ в доступі до необхідних харчових продуктів. Це порушення умов Зернової ініціативи, підписаної всіма сторонами, включаючи країну-агресора.

picture

Українська делегація вислала лист до Секретаріату Спільного координаційного центру з вимогою відновити повноцінну роботу, забезпечивши 3 інспекційні команди та 9 інспекцій на день, як це передбачено процедурами. Українські інспектори вже перебувають у Спільному координаційному центрі та готові негайно розпочати роботу, якщо реєстрація суден буде відновлена.


Нагадаємо, що Президент України Володимир Зеленський здійснив робочу поїздку на Одещину, де провів нараду, що була присвячена українським портам та Зерновій ініціативі. Під час зустрічі було обговорено нинішній стан портової інфраструктури, перспективи її розвитку, а також альтернативні логістичні маршрути для експорту української продукції.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися