Чорноморська ініціатива: експорт зерна з України фактично зупинений

Україна очікує від партнерів конкретніших дій для подолання цієї ситуації

Наразі “Зерновий коридор” фактично не працює. При тому, що заблоковано не тільки порт “Південний”, а й інші порти Великої Одеси не мають можливості повноцінно експортувати агропродукти.

Про це в ефірі телемарафону розповів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради, Денис Марчук.

Де-юре ми маємо угоду сторін, які підписали між собою зобов’язання. Але по факту вони не виконуються через одну зі сторін — країну-агресорку Росію. Вони в черговий раз тероризують світ не лише, що стосується військової агресії проти України, а й продовжуючи “продовольчий тероризм” всього світу. Дуже великий перелік харчових продуктів, мається на увазі зернова група, яка мала вийти з портів України, не може це зробити, — зазначив Марчук.

Він також додав, що очікує від партнерів, Туреччини та ООН, що вони конкретніше будуть вести розмову з РФ, бо Україна з окупантами нічого не підписувала та ніяких перемовин не проводить.

Нагадаємо, що український уряд має “План Б” на випадок, якщо російська сторона продовжить блокувати роботу “Зернової угоди”. Про це розповів міністр аграрної політики України Микола Сольський. За його словами, Росія вже заблокувала функціонування головного чорноморського порту України “Південний” та попри угоду, дозволяє лише одному судну на день доставляти українське продовольство з нього до інших країн.

Також зазначимо, що президент України Володимир Зеленський здійснив робочу поїздку на Одещину, де провів нараду, що була присвячена українським портам та Зерновій ініціативі. Під час зустрічі було обговорено нинішній стан портової інфраструктури, перспективи її розвитку, а також альтернативні логістичні маршрути для експорту української продукції.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися