Зв'язок між портами Одеса та Гданськ може бути встановлений за допомогою нафтопроводу

Це допоможе ще менше залежати від країни-агресорки

Польська енергетична група оголосила про відновлення своїх планів стосовно будівництва нафтопроводу, який би з'єднав порти Одеси  та Гданська в Польщі. За неофіційними даними, керівництво компанії повернулося до раніше зупиненого проекту нафтопроводу "Одеса–Броди–Плоцьк–Гданськ".

Про це повідомляє enkorr з посиланням на суспільний мовник TVP Info. 

З початку 2002 року, коли Україна розпочала експлуатацію трубопроводу від нафтового терміналу "Південний" біля Одеси до міста Броди на заході країни, Каспійська нафта почала протікати через Україну до Західної Європи. Пізніше Європейський Союз підтримав розширення трубопроводу до міста Плоцьк в центральній Польщі, а також до Гданська, розглядаючи його як стратегічний проєкт європейської безпеки.

2004 року Польща з Україною створили спільне підприємство для реалізації цього проєкту, проте проєкт було остаточно припинено польським урядом наприкінці 2013 року.

Після того, як Росія почала війну в Україні, Польща почала розглядати можливість відновлення плану нафтопроводу між країнами.

За неофіційною інформацією, реалізація цього проєкту зараз є одним із пріоритетів компанії Orlen, яку очолює Даніель Обайтек. Однак через триваючу війну всі плани суворо не оприлюднюються, – повідомляє TVP Info.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що український порт Південний призупинив роботу в рамках зернової ініціативи, тому що РФ не дозволяє суднам заходити в нього. Про це заявив заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков. 




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися