Поляки можуть приєднатися до перепоховання репресованих під Одесою

Також експерти з Польщі хочуть допомогти досліджувати останки, виявлені в районі 6-го км Овідіопольської дороги

Представники Польщі запропонували свою допомогу у вивченні і перепоховання останків репресованих жертв часів Другої світової війни, які не так давно були виявлені неподалік Одеси. Як повідомляють "Коментарі Одеса", посилаючись на інформацію "виборчкому", такою заявою відзначився польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецкій під час ХХХ Економічного форуму в Карпач.

"Нещодавно виявлено поховання під Одесою, де НКВС, радянські комуністи, вбивали українців і поляків, і людей інших національностей. Так ми можемо дуже швидко спільно почати роботу", — підкреслив польський політик.

На його думку, українська влада повинна дозволити Польщі ексгумацію жертв, які будуть ідентифіковані як поляки, нехай вони і були поховані на території нашої держави. Також Моравецкій додав, що між Україною і Польщею, як і раніше, залишаються деякі розбіжності в поглядах на історичні події. Їх, вважає політик, необхідно вирішити якомога швидше.

Відзначимо, що на 6-му кілометрі Овідіопольської дороги археологам не так давно вдалося знайти мінімум 29 братських могил, де були поховані розстріляні одесити. За попередніми даними, всі вони загинули із 1938 по 1941 рік. Перші історичні пошуки на цій території проводились ще в далекому 2008 році.

Нагадаємо, раніше "Коментарі Одеса" повідомляли, що міжнародне співробітництво з Україною також запропонувала і велика швейцарська компанія. Скільки хочуть виділити на спільні проєкти з торговим портом Чорноморська, читайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, що ділянку державної дороги під Одесою (поряд з авторинком "Куяльник") буде відремонтовано за 109 мільйонів гривень. Кому дістався тендер і до чого тут депутат міськради, читайте в нашому матеріалі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися