Як захиститися від шахраїв під час онлайн-покупок: рекомендації поліції для одеситів

Основний метод шахраїв — це продаж товарів, яких не існує

В інтернеті можна знайти все, що завгодно — це факт, який приваблює багатьох. Замовити товар чи послугу в один-два “кліки” здається таким простим та зручним. Проте, покупцям слід бути особливо обережними, оскільки у віртуальному просторі орудують аферисти, які готові використовувати будь-які можливості для своїх злочинних цілей.

Про це попереджає ГУНП в Одеській області.

Методи шахраїв

Одна з найпоширеніших схем шахрайства — це продаж товарів яких не існує на майданчиках оголошень або у соціальних мережах. Жертви шахраїв часто стають громадяни, які довіряють власній наївності та надіються на вигідну угоду. У таких випадках шахраї часто вимагають повну або часткову передоплату, що слугує червоним прапорцем для підозрілих угод. Також можна звернути увагу на надзвичайно низьку ціну товару, яка може бути ознакою шахрайства порівняно з іншими пропозиціями на ринку.

“Фішингові” сайти

Ще одна популярна схема, використовувана шахраями, — це створення “фішингових” ресурсів, які надзвичайно схожі на відомі інтернет-магазини. Це означає, що покупець, не підозрюючи нічого, здійснює покупку на такому сайті, але отримує не лише відсутній товар, а й надає аферистам свої банківські реквізити. Зловмисники, маючи доступ до цих даних, використовують їх для виведення грошей з рахунків громадян.

Кіберполіція рекомендує дотримуватися наступних порад для безпечного шопінгу в інтернеті:

  • купуйте та сплачуйте лише на перевірених ресурсах та переконайтеся у правильності URL-адреси сайту. Навіть найменша невідповідність може означати, що користувач потрапив на фішинговий сайт;

  • надавайте перевагу післяплаті, аби мінімізувати ризики шахрайського заволодіння грошима;

  • не повідомляйте нікому дані своєї банківської картки (особливо CVV-код та термін дії);

  • для онлайн-шопінгу краще завести окрему інтернет-картку і переказувати на неї лише суму, необхідну для оплати;

  • у разі купівлі на платформі оголошень обговорюйте деталі угоди тільки в чаті цієї платформи та не переходьте у сторонні месенджери: туди зловмисники можуть надіслати фішингові посилання. 


Нагадаємо, що кіберполіція Одещини виявила злочинну групу, яка на платформі онлайн-оголошень обманювала людей, пропонуючи вигадані мопеди та вимагаючи плату за їх доставлення. Підозрювані забирали гроші та припиняли будь-який контакт з покупцями.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися