Депутати Одеської міськради просять у Кабміну вирішити проблему з Хаджибейською дамбою

Дамба Хаджибейського лиману в аварійному стані і може прорвати, а Пересип в такому випадку піде під воду

Депутати Одеської міської ради звернулися до прем'єр-міністра Олексію Гончаруку з приводу аварійного стану дамби Хаджибейського лиману. Відповідний документ прийняли на сесії міськради.

За словами мера Геннадія Труханова, в бюджеті міста немає коштів на ремонт дамби. Також є проблеми з документами на даний об'єкт.

"Так вийшло, що за документами це і не дамба, і не дорога. Її просто не існує. А між тим проблема дуже серйозна, а ситуація – критична. Якщо її прорве, то 23 квадратних кілометра Одеси будуть затоплені. І не лише житлові будинки, але і 50 підприємств, у тому числі з небезпечним виробництвом. Ми ризикуємо отримати техногенну катастрофу державного масштабу", - сказав Труханов.

Мер закликав центральну владу визначитися з балансоутримувачем дамби і терміново почати її ремонт.

"Якщо це дорога, то нехай займається автодор. Якщо дамба інші органи. Ми зі свого боку можемо взяти участь, але наші кошти обмежені", - заявив міський голова.

Екологічна катастрофа і загибель людей

Кандидат біологічних наук, фахівець в галузі гідробіології та гідрохімії Олександр Гончаров розповів нам, що рівень води в Хаджибейському лимані набагато вище норми. За його словами, раніше це питання завжди контролювали, зберігаючи баланс.

"У зимовий час, місяців чотири-п'ять, вода (стічні води з очисних споруд. - Авт.) скидалася в море. А в літній період, щоб уникнути якихось санітарних проблем, вона скидалася в лиман. Тим самим зберігався якийсь баланс води, частина випаровувалася і так далі. Але останні кілька років вода подається виключно в лиман, і він вже сповнився. Рівень його критично високий", - каже Гончаров.

Наш співрозмовник вважає, що тому дамба і тріщить по швах. Якщо вона прорве, можуть загинути люди.

За словами Гончарова, є кілька варіантів вирішення проблеми: це знизити рівень води в дамбі, зробити лиман судноплавним і обладнати в ньому порт з відповідною інфраструктурою, а також поліпшити очищення стічної води.

Одеський еколог Юрій Нікітін вважає, що прорив дамби загрожує також і екологічною катастрофою.

"Справа в тому, що там рівень води вище, ніж в морі. У разі прориву греблі Пересип затопить. Прорив дамби, це завжди і екологічна катастрофа, тому що коли відбувається затоплення, воно піднімає все", - вважає еколог.

За словами Нікітіна, вода в лимані дуже забруднена. Він навіть не радить вживати рибу з лиману.

"В районі Хаджибейського лиману були поховання невикористаних пестицидів, і вони з часом прийшли в аварійний стан. Ніхто цим не займався. Риба, яка там водиться, вмирати не встигає, її там ловлять, і вона, наприклад, може неприємно пахнути", - зазначає еколог.

Нагадаємо, дамби Хаджибейського лиману відремонтували в 2016 році за 42,25 мільйона гривень. Кошти виділив в основному обласна рада. Після перших же штормів з'ясувалося, що дамба знову тече.

Як раніше писав портал "Коментарі", Одеський порт піде від столітньої практики доставки документів.


Джерело: https://odessa.comments.ua


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися