Італія надасть вражаючу суму на реставрацію Спасо-Преображенського Собору в Одесі

Будівлю собору було пошкоджено внаслідок ракетного обстрілу 23 липня

У середині січня 2024 року в Одесі відбулася зустріч Геннадія Труханова, мера міста, із головою українського представництва ЮНЕСКО пані К'ярою Децці Бардескі. Головним пунктом порядку денного було розгляд минулих досягнень та планів на майбутнє у контексті збереження культурної спадщини міста, особливо в історичній частині, що має статус об'єкта ЮНЕСКО. Про це повідомляє Одеська міська рада. 

Однією з ключових ініціатив є реставрація Спасо-Преображенського собору, який має велике значення для місцевої громади. До цього, Італія пообіцяла передати на рахунок ЮНЕСКО 500 тисяч євро для невідкладних протиаварійних заходів в цьому історичному храмі.

Цей собор має велике значення для одеситів. Дуже важливо зберегти та відновити Собор будь-якими інструментами, у тому числі й завдяки допомозі ЮНЕСКО, – зазначив мер Одеси.

Нагадаємо, заступник голови ОДА Сергій Кропива долучився до відеоконференції з представниками італійського уряду та бізнесу щодо реконструкції та відбудови історичних пам’ятників Одеси, зокрема Спасо-Преображенського Кафедрального Собору.  Як зазначили у відомстві, за оцінкою ЮНЕСКО, протягом останніх місяців, зазнали пошкоджень понад 100 культурних об’єктів. Серед найбільш ушкоджених будівель – Спасо-Преображенський собор, Будинок вчених і Літературний музей. 

Раніше “Коментарі” писали, що будівельники попередньо порахували скільки коштуватиме відбудова найстарішого храму Одеси – Спасо-Преображенського собору. За їх словами, вартість усіх робіт може сягнути 200 мільйонів гривень. Про це повідомила релігійно-інформаційна служба України.  Там зазначається, що наразі усі зруйновані конструкції планують накрити гідробар'єром. Уже підготували 900 квадратних метрів стелі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися