Роки судів після пожежі в одеському таборі «Вікторія»: чому винні не покарані

У пожежі 2017 року загинуло троє дітей

Одеситам не звикати зіштовхуються із пожежами та їх наслідками. Але коли мова заходить про людські життя (особливо дітей), бажання отримати відповіді щодо винуватців загоряння та їхнього покарання стає надзвичайно великим. Однак, як повідомляють "Коментарі Одеса", посилаючись на інформацію "Новости Live Одеса", закінченням розслідування все ще не може похвалитися пожежа 2017 року в одеському таборі "Вікторія", що забрав життя трьох дівчаток. Відновимо хронологію подій.

Передісторія

Робота оздоровчо-спортивного комплексу "Вікторія" в Одесі почалася ще в 2003 році. Начебто масштабну реконструкцію будівель за понад 20 млн гривень (виділених із міського бюджету) провели в 2015 році.

Варто підкреслити, що одна з фірм, що займаються ремонтом, була пов'язана із кримінальним провадженням щодо ймовірного розкрадання бюджетних коштів її начальником, а власником другої була сім'я Рєзнікових — нібито хороших знайомих мера Одеси Геннадія Труханова.

Зазначається, що до відкриття реконструйованого табору рятувальники із ДСНС фіксували різні порушення, в тому числі проблеми з монтуванням системи оповіщення про пожежу тощо. Влада про це було повідомлено, але незабаром рішення про відкриття сезону для відпочивальників все одно підписали — спочатку заступниця мера Зінаїда Цвірінько, а потім і сам Труханов.

Відкриття табору урочисто відбулося 26 травня 2017 року. Крім одеських політиків, на ньому також був присутній п'ятий президент України Петро Порошенко.

лагерь Виктория, пожар

Осіння пожежа

Через три місяці, в ніч із 15 на 16 вересня 2017 року, в "Вікторії" сталася велика пожежа. Відпочиваючими тоді були учасники танцювального ансамблю "Адель", які мали б закінчити зміну вже наступного дня.

Одна із версій слідства передбачає, що спочатку загоряння сталося в кімнаті керівниці ансамблю Тетяни Єгорової. Однак сигналізація не спрацювала. Вогонь був помічений вожатими, які і стали одними із головних героїв цієї трагедії: вони евакуювали відпочивальників і колег за лічені хвилини. Пожежа поширювалася з величезною швидкістю — дерев'яні корпуси будинків не були оброблені спеціальним розчином, який би міг зупинити або хоча б "пригальмувати" цей процес.

лагерь Виктория, пожар

Вожата Катерина Ной отримала отруєння димом, опіки легенів та ніг. Однак навіть кілька падінь під час евакуації не зупинили її — вона займалася евакуацією до останнього.

Рятувальники прибули до "Вікторії" через дві хвилини після отримання виклику, втім відразу ж почалися нові проблеми. Спочатку блокування проїзду через занадто вузькі ворота, потім спеціальна водойма для гасіння пожеж виявилася порожною. Найближчий гідрант був розташований у 1,2 км від табору.

лагерь Виктория, пожар

Під час пожежі вдалося врятувати майже всіх, крім трьох дівчаток. Восьмирічна Софія Мазур, десятирічна Анастасія Кулініч і дванадцятирічна Сніжана Арпентьєва, на жаль, загинули у вогні; їхні тіла були знайдені під завалами вже після третьої години ночі. До цього дітей розшукували, сподіваючись, що вони або сховалися в надійному місці, або втекли до моря.

Причини трагедії і винуватці

Офіційних версій загоряння досі не встановлено. При цьому і діти, і співробітники "Вікторії" підтверджують, що в таборі були проблеми з електрикою. Наприклад, вони кажуть, що в санвузлах електроприлади пропускали розряд струму.

Є варіант, що екс-глава ансамблю "Адель" Тетяна Єгорова нібито залишила в своїй кімнаті кип'ятильник, і він став причиною загоряння. Потім від нього відмовилися, хоча повторна експертиза підтвердила варіант із полишеним електроприладом. При цьому Єгорова свідчення слідчим так і не дала — поїхала в 2018 році з України і обірвала всі зв'язки.

Також очікується третя експертиза — завдяки клопотанням адвоката потерпілих батьків Миколи Стоянова.

Серед підсудних в рамках різних кримінальних проваджень виявилися:

• ексдиректор табору Петрос Саркісян і його зам Тетяна Ланіна  порушення вимог пожежної безпеки, розтрата майна та службове підроблення (очікує результатів експертизи);

колишні голова Київського райвідділу ГСЧС Валерій Дьяченко та пожежний інспектор Леонід Бондар  службова недбалість, що призвела до тяжких наслідків (вирок стане відома наприкінці 2021 року);

• ексзаступниця мера Одеси Зінаїда Цвірінько  службова недбалість (докази досліджуються з 2018-го);

директор фірми-субпідрядника "Будсоцстандартрозвиток" Станіслав Чернишов  службове підроблення та розтрату бюджетних коштів в розмірі понад мільйон гривень (останнє засідання відбулося 14 вересня, але вирок поки що невідомий);

колишня вихователька табору Наталія Цокур  порушення вимог пожежної безпеки.

До слова, вину визнала тільки Тетяна Ланіна, зізнавшись у привласненні 91 тисячі гривень з бюджету. Але вирок так їй і не було винесено. Покарана поки тільки Наталя Цокур, яку засудили до трьох років позбавлення волі, два з яких  випробувальний термін. Подальше судовий розгляд все ще триває.

лагерь Виктория, пожар

"Жодна дитина, яка, на щастя, залишилася живою, за рішенням суду не був визнана потерпілою. Така ж ситуація сталася в Приморському суді з пані Цвірінько, де в процесі, в якому вона звинувачується, до сих пір немає рішення суду навіть першої інстанції. Неналежне розслідування пожежі у "Вікторії" так чи інакше призведе до повторення подібних трагедій в майбутньому",  зазначив адвокат Микола Стоянов.

До слова, не дивлячись на обіцянки Труханова, сім'ї постраждалих сім'ї так і не отримали. Влітку 2020 року вони вирішили судитися з правоохоронцями і казначейством, суди почнуться в жовтні 2021-го.

Якщо одесити не в курсі, то "Вікторія" знову працює — ще з 2019 року. При цьому адміністрація табору запевняє, що всі помилки враховані.

Хочеться вірити, що це дійсно так. Але залишається питання  чому справжні винуватці трагедії досі не понесли покарання і чи може Одеса розраховувати на те, що подібних ситуацій більше не повториться?

Нагадаємо, раніше "Коментарі Одеса" розповідали про те, що в Одесі можуть віддати під забудову територію двох санаторіїв. Подробиці — в нашому матеріалі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися