Проблеми з приєднанням новобудов до електромереж в Одесі: які шляхи розв'язання проблеми

На зустрічі виокремили три шляхи врегулювання проблеми

ДТЕК та Одеська міська рада разом з представниками ОСББ провела зустріч, на якій обговорили проблеми з приєднанням до електромереж та можливі шляхи їх розв'язання в рамках чинних регуляторних актів. Існування проблеми приєднання пов'язане з чинним законодавством у сфері будівництва, що дозволяє нечесним забудовникам заселяти будинки людей без виконаних технічних умов з приєднання до електромереж.


Про це повідомляє пресслужба ДТЕК.


До деякого часу в Україні діяло законодавство, яке давало можливість нечесним забудовникам заселяти людей в будинки без виконаних технічних умов з приєднання до електромереж. Як результат, жителі платять промисловий тариф за електропостачання, який відповідає будівельному майданчику. В Одесі ця проблема існує вже понад 10 років.


Нерідко жителі Одеси купують небезпечні квадратні метри у так званих проблемних об'єктах, без повного пакета дозвільних документів. А потім проблеми, у тому числі з електропостачанням, призводять до скарг, непорозумінь та конфліктних ситуацій, — зазначила керівниця департаменту міського господарства Одеської міської ради Наталя Мостовських.


Наразі в правовому полі є три шляхи врегулювання проблеми приєднання:


  • виконати технічні умови, щоб отримати приєднання за постійною схемою живлення та отримувати безперебійне електропостачання з класом надійності, який відповідає житловому будинку;

  • скористатись тимчасовим порядком приєднання — дає змогу за спрощеною процедурою отримати приєднання до електромереж;

  • укласти тимчасовий договір про надання послуги з розподілу електричної енергії відповідно до Постанови НКРЕКПУ № 1340, що дає змогу користуватися побутовим тарифом. Однак він діє тільки на період воєнного стану і рік після його закінчення. Якщо не виконати технічні умови — договори з мешканцями будинку будуть знову розірвані;


Кожен з визначених законодавством варіантів має свої переваги та обмеження. Однак ми закликаємо мешканців будинків користуватись своїми правами, гарантованими регуляторними актами, і звертатись до компанії. ДТЕК Одеські електромережі прагне знайти рішення для кожного будинку, що дозволило б в законному полі врегулювати проблему. І ми завжди готові до конструктивного діалогу, — розповів генеральний директор ДТЕК Одеські електромережі Дмитро Григор’єв.


Нагадаємо, що Одеські енергетики презентували документальний фільм про те, як рік тому енергетики ДТЕК Мережі, у тому числі й ДТЕК Одеські електромережі, повертали світло на звільнену від російських військ Київщину.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися