В деяких одеських будинках облаштували енергоефективні укриття

Зараз будь-яке ОСББ чи ЖБК може подати заявку

За чотири місяці завдяки грантовим коштам, в 12 будинках в Одесі були облаштовані енергоефективні укриття в їх підвалах. Від самого початку війни, об'єднання співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельні кооперативи зіткнулися з проблемою відсутності укриттів у більшості багатоквартирних будинків, попри наявність підвалів у цих будівлях.

Про це повідомляє асоціація "Одеська Житлова Спілка".

Ми самостійно, з урахуванням досвіду Ізраїлю, простих харків’ян та фахівців харківського інституту житлово-комунального господарства розробили проєкт, яким має бути підвал, щоб його можна було використовувати як укриття. Розрахували оптимальну глибину, товщину стін, систему вентиляції, опалювання, освітлення. Що має бути у підвалі з точки зору медицини, їжі, пожежної безпеки, – розповів Євген Мальнев.

З січня 2023 по 30 квітня провели енергомодернізацію та облаштували як укриття 12 підвалів. Одним з важливих заходів з енергомодернізації була теплоізоляція труб. Після проведення робіт у підвалі була комфортна температура.

Також коли Одеса потерпала від блекаутів, представники Асоціації облаштували підвали своїх будинків акумуляторами, інверторами та світлодіодними лампами.

Зараз будь-яке ОСББ чи ЖБК може подати заявку до Асоціації на облаштування укриття та його енергомодернізацію.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що сім населених пунктів в Одеській області досі без світла через негоду 25 травня. За добу вдалося повернути світло в 68 населених пунктів Одещини для 17 тисяч родин.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися