В Одеській області екологи відновили до природного стану три річки

Співробітники природоохоронної організації розчистили та демонтували 10 застарілих дамб і пересипів на території Дунайського біосферного заповідника

Екологи розчистили, а в деяких місцях і демонтували 10 застарілих дамб і пересипів на річках Когильник, Кагач і Сарата у верхів'ях озера Сасик на території Дунайського біосферного заповідника в Одеській області. Про це повідомили у природоохоронній організації Rewilding Ukraine.

Відновлення вільного водотоку на річках призведе до збільшення різноманіття птахів і риби, збільшення площі луків для випасу худоби, посилить природний захист від повеней і залучить туристів в регіон. Роботи фінансуються проектом "Відновлення водно-болотних угідь і степів регіону дельти Дунаю". Більша частина коштів на реалізацію проекту була зібрана шляхом краудфандингу в Нідерландах.

Річки Когильник і Сарата беруть свій початок в Молдові. Річка Кагач є правою притокою Когильника. Недалеко від місця впадання річок у Сасик кілька десятиліть тому в радянські часи було побудовано 10 дамб і пересип, головним чином для доступу до застарілої вже очисної станції і будинку відпочинку, а також для спрямлення річок на догоду сільському господарству, що також не принесло довгострокового результату. Старі перешкоди, висотою від 0,5 до 1,5 метрів частково перешкоджали річковій течії, призводячи до фрагментації русла річок і втрат біорізноманіття.

"Разом з Дунайським біосферним заповідником нам вдалося звільнити річки від застарілих перешкод, і я з нетерпінням чекаю весни і високого рівня води, щоб побачити Когильник і Сарату знову природними і вільнотекучими", – сказав виконавчий директор Rewilding Ukraine Михайло Нестеренко.

За словами екологів, в річках знову зможуть вільно плавати і розмножуватися сазан, лящ, щука та інші цінні види риб, різні види жаб, а також видра. Будуть відновлені місця проживання білої чаплі, коровайки, поганки та інших навколоводних птахів, а також мілководдя, важливі для мігруючих птахів. Крім того, порушення проїзних шляхів вглиб заповідній території сприятиме зменшенню браконьєрства.

Як зазначив директор Дунайського біосферного заповідника Олександр Волошкевич, проведені роботи важливі для всього біорізноманіття, але мають особливе значення для риби.

"У Сасику – колишньому морському лимані – в силу цілого ряду причин слабо розвинена рослинність, необхідна для розмноження риб. Саме тому у верхів'ях водойму ще 33 роки тому створили заборонену для рибальства зону. Роздамбування значно поліпшить ситуацію", – сказав він.

Передбачається, що в сезон паводків зменшиться підтоплення місцевих поселень і міжнародної траси Одеса-Рені.

Другий етап робіт запланований на весну.

Як раніше повідомляв портал "Коментарі", за останніми даними моніторингу якості повітря, який проводить екологічний університет, стан атмосфери в Одесі – слабо забруднений.

Джерело: https://odessa.comments.ua/


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися